Oastea Domnului

”Căldurica” de la focul lumii

La Intrarea Domnului în Ierusalim, mulțimea Îl aclama pe Mântuitorul. Îi zicea: Osana! Dar aceiași oameni din mulțime, unii dintre ei, poate nu toți, după aceea au zis: Răstignește-L! Noi unde ne încadrăm? Și unii din aceeași mulțime au mers după aceea și la Golgota, să asiste la răstignirea Mântuitorului. La Golgota, să știți că, pe lângă Maica Domnului și Ucenicul iubit și alte femei care Îl plângeau pe Domnul, erau pe de altă parte și farisei, care Îl batjocoreau, dar mai erau mulți oameni care, pur și simplu, erau curioși. Veniseră acolo să asiste la o răstignire. Nu cumva ne încadrăm și noi între aceștia? Ce făceau ei pentru Mântuitorul? Nimic! Poate nu-I făceau rău, nu mergeau la El să-L bată…, nu-I făceau nimic. Noi nu-L avem pe Mântuitorul acum, fizic, ca să mergem la El să-I alinăm suferința, dar îi avem pe toți ceilalți oameni din jurul nostru care suferă în diferite feluri. Suntem noi martori activi sau martori pasivi la suferințele celor din jur? Vedem în jurul nostru sau pe internet situații dramatice, oameni care mor de foame, de frig, de sete, sau din lipsă de medicamente. Ce facem noi pentru aceștia? Dacă nu facem nimic, suntem ca și aceia.

Mergem mai departe. Un singur Ucenic L-a urmat pe Hristos până la Cruce: Sf. Evanghelist Ioan. Ceilalți L-au părăsit. A mai fost o încercare, aceea a Sfântului Apostol Petru. Și, dacă citim capitolul 18 de la Ioan, vedem că Sfântul Ioan, care cunoștea pe Arhierei, se pare că avea ceva cunoștințe acolo, și a putut intra în curtea arhiereului și l-a băgat acolo și pe Petru. Dar, acolo, Sf. Petru se leapădă.

Este foarte interesant motivul pentru care Sfântul Apostol Petru se leapădă. Știți care este? Hai să îl citim din Ioan capitolul 18, versetul 18. Acolo, Petru, lângă foc, a fost dat pe față de către slujitori. Dar dacă nu se ducea să se încălzească, poate nu se lepăda. De curând, îmi spunea cineva că i s-au dat niște ajutoare. Cei care l-au ajutat făceau parte din secta „Martorii lui Iehova”. Dar, odată cu ajutoarele, i s-a pus condiția: „Dacă accepți, treci la noi!…” Sunt și astfel de cazuri extrem de grave.

Eu mă gândesc că suntem și noi în situația Sfântului Apostol Petru, când ne încălzim puțin la focul lumii acesteia…

Să trecem la Sfântul Apostol Iuda. De multe ori stau și mă gândesc, oare ce a fost în mintea lui Iuda când a trădat pe Mântuitorul? Gândiți-vă că el a stat cu Mântuitorul trei ani și jumătate, a văzut atâtea minuni, poate că făcuse chiar și el minuni, când Mântuitorul i-a trimis doi câte doi, au vindecat bolnavi și s-au întors, Și ziceau că și demonii se supun lor. Atunci de ce s-a lepădat? De curând, mi-am adus aminte de o altă situație de trădare din istoria omenirii. Constantinopolul a căzut doar că cineva a trădat. Niște boieri au deschis o ușă turcilor… Constantinopolul era foarte bine făcut, avea niște ziduri uriașe. Nu aveau nici o șansă turcii să-l cucerească. Dar l-au cucerit, fiindcă cineva a trădat.

În Lucrarea Oastei, am întâlnit mulți tineri curați și buni, însă sunt și unii care sunt răzvrătiți. Știți ce zic ei, în mintea lor, în gândul lor? Ne-am săturat de frații bătrâni, ne-am săturat să ni se tot poruncească… Ne-am săturat de atâta post, de atâta Adunare unde sunt niște frați plictisitori… Nu aș vrea să mă mai duc, dar, dacă mă îndeamnă mama și tata, atuncea vin și eu. Însă, după căsătorie, mă duc eu în treaba mea… Sunt și cazuri de acestea, din păcate… Dar știți de ce? Pentru că, încălzindu-se la focul lumii, „căldurica” de acolo i-a ademenit…

Spunea un părinte că, de fiecare dată când omul alege să își facă o plăcere, în sensul de a-și satisface o patimă, atunci se leapădă de Hristos, adică în loc să fie cu Hristos, în loc să fie cu Domnul alături, să pună și el umărul sub Cruce, alege „căldurica”.

Să ne ajute Domnul, dragi tineri, niciodată să nu cădem în capcana aceasta, oricât ar fi de greu pe Calea Domnului. Greu va fi mai ales în vremurile care vin, cu lumea care ne îmbie atâtea plăceri, atâtea „avantaje”… Dar cine vrea să fie al Domnului va fi al Domnului până la sfârșit.

Ieromonah Pimen LUPU

Lasă un răspuns