„…Am auzit în Evanghelia de astăzi, încă odată, minunata pildă cu fiul cel risipitor şi cum ne regăsim în situaţia lui. De fiecare dată, când citim această parabolă, noi ne gândim, în primul rând, la el, la fiul acesta, care, păcătos fiind, s-a întors la tatăl. A descoperit drumul pocăinţei şi a primit, de la tatăl, moştenirea pe care n-o merita. El crezuse că şi-a luat o dată moştenirea. Tatăl însă, iată, îl primeşte ca pe un fiu, fără ca el să aibă vreo vrednicie, în afară de aceea a pocăinţei. Ne gândim la acest fiu care totuşi, în toată căderea lui, a descoperit minunata lucrare a pocăinţei. I-a trebuit un curaj. Pocăinţa adevărată cere curaj să recunoşti că eşti căzut. Şi, recunoscând că eşti căzut, nu numai să îţi pară rău, ci să spui ca acest fiu risipitor: «Scula-mă-voi, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi zice: Tată, am greşit la Cer şi înaintea ta! Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău, primeşte-mă ca pe unul din argaţii tăi!» Şi nu numai că şi-a spus aceste lucruri. Ci omul acesta s-a şi sculat şi a plecat. Trebuie curaj pentru asta. Tot ce face el, fiecare moment al întoarcerii sale este extraordinar. Regăsim aici drumul pocăinţei adevărate, treptele pocăinţei adevărate. Când şi-a venit în sine, adică şi-a coborât mintea în inimă, şi-a dat seama ce are de făcut. A luat o hotărâre. A făcut o mărturisire.
Noi punem totdeauna accentul pe fiul risipitor care a devenit un fiu pocăit, un fiu întors. Numai că, în contextul de la Luca, capitolul 15, accentul este altul. E destul să citim începutul capitolului 15 de la Luca: «Se apropiau de El toţi vameşii şi păcătoşii ca să-L asculte. Şi cărturarii şi fariseii cârteau, zicând: Acesta primeşte la Sine pe păcătoşi şi mănâncă cu ei. (…) Iisus a venit să aducă harul mântuirii pentru toţi, deoarece Dumnezeu, spune Sf. Scriptură, voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa Adevărului să vină. O spune proorocul Ezechiel şi o spune şi Sf. Ap. Pavel, când îi îndeamnă pe credincioşi să se roage pentru toţi. Iată cum se exprimă Sf. Ap. Pavel, în Epistola I către Timotei, capitolul 2, versetele 1 şi următoarele: «Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mulţumiri pentru toţi oamenii». Auziţi? Credincioşii trebuie să se roage pentru toţi oamenii. «Pentru împăraţi şi pentru toţi cei care sunt în înalte dregătorii.» Împărat, atunci când scrie Apostolul Pavel, era Nero. Să te rogi pentru Nero…, care începuse prigoana la anul 64! Cei din înalte dregătorii erau guvernatorii, funcţionarii imperiali, ostaşii şi armata care-i prigoneau, care aplicau legile lui Nero. Auzi? Pentru ei să te rogi! .
Noi avem mereu această problemă. Avem credincioşi care vin la biserică, şi ei ştiu, că aşa li s-a spus, că nu trebuie să pună pe pomelnic pe cei care nu-s ortodocşi, pe cei care trăiesc în păcate de moarte. Se face trierea: ăsta da, ăsta ba… Mă-ntreabă-adeseori credincioşii, şi eu le spun: Dar chiar aşa e? Ştii precis? Adică sunt eu judecător pentru care să mă rog şi pentru care să nu mă rog? Aici spune: Faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii. Şi sunt special menţionaţi păgânii: împăratul, dregătorii. Acesta e un răspuns pentru o problemă pe care noi, preoţii, o întâlnim mereu. Vin oamenii şi întreabă: Să pun pe pomelnic pe cutare, că este sas? Îl pun pe cutare, că nu-i ortodox? Răspunsul îl dau totdeauna cu acest text: Faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii. Sf. Pavel dă motive teologice: Că acesta este lucru bun şi primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru. Iată primul motiv! Al doilea motiv: Dumnezeu, Care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa Adevărului să vină. Aşa vrea Dumnezeu. Noi judecăm că-s păgâni, că-s păcătoşi. Primul motiv este să ne rugăm că e lucru bun – şi Dumnezeu aşa vrea. Iar al doilea motiv este că Dumnezeu vrea ca toţi oamenii să se mântuiască – asta este voinţa Lui. Şi al treilea motiv: …căci Unul este Dumnezeu, Unul este şi Mijlocitor între Dumnezeu şi oameni, Omul Iisus Hristos, Care S-a dat pe Sine preţ de răscumpărare pentru toţi (s. n.). Şi El vrea ca toţi oamenii să se mântuiască. (…)
Oastea Domnului a făcut exact ceea ce spune Mântuitorul. Oastea Domnului a adus pe păcătoşi la Hristos. Oastea Domnului ne-a adus aminte că Dumnezeu vrea ca toţi oamenii să se mântuiască. Vedem oamenii străzii, de multe ori, care, din cauza patimilor, au ajuns să nu aibă unde să doarmă. Vine iarna, unii mai îngheaţă de frig… Şi, în fiecare iarnă, un număr de oameni ai străzii mor de frig. Şi noi spunem: E vina lui… de ce nu şi-a căutat un loc să se bage undeva la căldură? Sau unii răniţi. Ne gândim la pilda Samarineanului milostiv. Dacă era rănit, trebuia să se ducă undeva, la un doctor. Dar, săracul, nu mai putea! Dacă nu era Samarineanul să-l ducă la doctor, murea omul acela acolo… Era deja pe jumătate mort. Dar Samarineanul a făcut cu el ceea ce omul acela nu mai putea să facă. Noi vedem bolnavi sau necăjiţi şi spunem: Păi, să se descurce… E spital, e azil…, să găsească o soluţie. Ei, Oastea Domnului a venit pentru aceşti oameni. Şi dacă noi, ca ostaşi, cădem şi noi în ispita fariseilor şi cărturarilor şi zicem: Ce frumos este la Adunare! Ceilalţi să vină şi ei, dacă vor… Eu cum am venit?! Ei, Părintele Iosif a descoperit inima Tatălui. Părintele Iosif a descoperit că Tatăl vrea să-i aducă la El pe toţi cei pierduţi. Aceasta este revelaţia care s-a făcut încă o dată, în Biserica noastră, prin Lucrarea iniţiată de Părintele Iosif. Oastea Domnului există exact cu acest rost, ca să arate în mod concret cine este Dumnezeu şi cum este Dumnezeu. (…)
La mormântul Părintelui Iosif suntem chemaţi să descoperim şi noi, seamnă să fii ostaş! Care-i misiunea ta ca ostaş?! Să fii acel samarinean care spală şi unge rănile celor căzuţi între tâlhari. Să fii Păstorul care ia oaia rănită pe umeri. Să fii cel care aduci pe cel pierdut la Tatăl, în braţele Sale, în harul Său, la mântuirea Sa. Amin!”
Pr. prof. Vasile Mihoc (Sibiu)
spicuiri din cuvântul rostit la sărbătoarea Părintelui Iosif Trifa – cinstirea memoriei sale – 11-12 februarie 2023
Întreg cuvântul poate fi ascultat aici: OasteaDomnuluiTV