Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (VIII)

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (VIII)

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (VIII)

Pe calea binelui mai degraba obosesti odihnindu-te, decat ostenindu-te.
(Sf. Vasile cel Mare)

Nu te ridica la inaltime, ca sa nu cazi in adancime.
(Sf. Grigorie Teologul)

Cand nu-l ierti pe altul, tu nu-l amarasti atat pe el, pe cat te jignesti pe tine insuti.
(Sf. Ioan Gura de Aur)

“Ţine minte aşa: să nu te jeluieşti niciodată la omul invidios, căci cu nimic nu te va ajuta. Pentru că omul invidios nu te poate ajuta, căci în el sălăşluieşte un duh necurat, nu Duhul lui Dumnezeu. Cine are Duhul lui Dumnezeu, are dragoste, are milă, iartă, e iubitor si milos. Omul invidios nu are nimic din toate astea.
Omului invidios să nu-i spui niciodată bucuria ta! Spune-i doar scârba ta, numai supărarea pe care o ai. Că, dacă îi spui scârba ta, el se va linişti.”
(+Parintele Proclu)

În Ortodoxie nu te mântuiești pentru că ești perfect. În Biserica nu te mântuiești pentru că ești fără pată, și reușești sa faci foarte bine lucrurile. Ci te mântuiești pentru că Cineva continuă să te iubească cu toată mizeria ta! Te iubește Dumnezeu, cu toate că ești un ticălos, cu toate că nu ai nimic al tău cu care te poți afișa, cu toată înfrângerea ta! Cineva te iubește în starea ta de a fi învins, în căderea ta – și continuă să te iubească în aceeași măsură. Este foarte important să înțelegem acest lucru!
(Pr. Haralambos Papadopoulos)

“Silește-te, pe cât poți, să iubești pe tot omul. Iar dacă nu poți încă, cel puțin să nu urăști pe nimeni. Dar nu vei putea face nici aceasta, dacă nu vei disprețui lucrurile lumii.”
(Sfântul Maxim Mărturisitorul)

“A GANDI ORTODOX ESTE USOR, INSA A TRAI ORTODOX CERE OSTENEALA.
Scopul este să trăim ortodox, nu numai să vorbim sau să scriem ortodox. De aceea, dacă predică unul care nu are trăire, nu îl încredinţează lăuntric pe celălalt, nu îl schimbă, oricât de bună ar fi predica lui.”
(Cuviosul Paisie)

“Una din cele mai triste consecinţe ale gândurilor rele este înrăutăţirea relaţiilor interpersonale: „De aceea nu putem spori, de aceea nu izbutim să ne folosim vreodată în ceva, şi rămânem tot timpul otrăviţi de gândurile ce le avem unii împotriva celorlalţi, măcinându-ne unii pe alţii, fiindcă fiecare îşi dă dreptate sieşi, fiecare se lasă pe sine, cum am spus, nepăzind nimic, şi cere de la aproapele său păzirea poruncilor”.
(Mitropolit Hierotheos Vlachos, Psihoterapia ortodoxă: știința sfinților părinți, Editura Învierea, Arhiepiscopia Timișoarei, 1998)

“Răul trebuie să-l scrii pe apă. Aşa cum nu poţi scrie pe apă, aşa trebuie să nu mai scrii în minte răul pe care ţi l-a făcut cineva şi să fii „acoperitor de păcate”.”
(Sfântul Isidor Pelusiotul)

“Îl iubim noi pe Hristos ca persoană, sau dorim avantajele din relația aceasta? Avem noi iubire pentru El? Iubirea este imposibilă în afara relației, la fel și credința. Dacă noi L-am iubi pe Hristos, nu ne-am dori altceva decât să fim cu El, să vorbim cu El, să ne gândim neîncetat la El, ca la cel mai Iubit al sufletului nostru, intru care avem totu”
(Părintele Joachim Parr)

“Nimic nu-i mai frumos, nimic nu-i mai plăcut ca frumuseţea sufle­tului! Sufletul este acoperit de trup ca de o mască. Toc­mai din pricina aceasta trupul rămâne ceea ce este; sufletul, însă, chiar dacă este lipsit de frumuseţe, poate iute să ajungă frumos. Dacă ochiul sufletului este urât, aspru şi întunecat, poate să ajungă frumos, potolit, liniştit, dulce, prietenos. Această frumuseţe, deci, s-o căutăm! Cu această frumuseţe să ne împodobim chipul, ca şi Dumnezeu să poftească frumuseţea noastră şi să ne dăruiască bunătăţile cele veşnice.”
(Sfântul Ioan Gură de Aur)

via whatsapp

 

 

 

 

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!