Înainte de a face ceva, trebuie să fim ceva.

,,VA SPUN VOUA, CELOR CARE MA ASCULTATI”…

Aceste sunt conditiile. Cine vrea sa vada Imparatila Lui Dumnezeu TREBUIE SA SE NASCA DIN NOU. Sa devina un om nou. Ca numai cu un astfel de om poate colabora si lucra Dumnezeu. Fara Nasterea din nou, Mantuitorul Insusi a spus ca-i cu neputinta si sa vedem si sa intram, in Imparatial Lui Dumnezeu. Clare sunt aceste lucruri. Aceasta nastere din nou a pus-o Mantuitorul ca o conditie tuturor acelora care au venit, din prima zi, la Domnul. Înainte de a face ceva, trebuie să fim ceva. Si trebuie să fii un copil al Domnului, un om duhovnicesc, un om născut din nou.

Lucrurile acestea se spun tot mai putin, din ce in ce tot mai putin. Se predica tot felul de lucruri numai despre nasterea din nou nu, pe care a predicat-o Hristos si, numai despre conditia aceasta nu se vorbeste. Fiecare om, ca sa aiba un avantaj de la celalalt, ii pune conditii avantajoase pentru sine, nu pentru Dumnezeu. Cum a spus si Sfantul Apostol Pavel : ,,Toti cauta foloasele lor”, toti : si adunari, si culte, si institutii, si oameni. Cine cauta foloasele Lui Hristos? Numai acela care spune Cuvantul Lui Dumnezeu si pune conditiile Lui Hristos.

Sa nu ne inselam, fratilor si surorilor. Daca am pornit le calea Domnului, am pornit nesiliti de nimeni, am pornit de bunavoie, AM VRUT. Si Mantuitorul a spus : ,,Va spun voua, celor care vreti sa Ma ascultati : ,,DACA VREA CINEVA SA VINA DUPA MINE, SA SE LEPEDE DE SINE”. Nu uitati aceasta, cea dintai si cea din urma conditie pe care o pune Hristos. Lepadarea de sine e acea predare in Slujba Domnului a intregii noastre fiinte. (…)

Sa stiti, Domnul Iisus spune asa : ,,Iata Eu stau la usa si bat. Daca deschide cineva usa, voi intra la el”. Dar inima omului nu are numai un compartiment ; n-are numai o usa, inima omului. Ci are, cel putin, trei usi. Omul Ii dechide incaperea din fata, unde e aranjat totul dar in spate, ceva mai in spate, unde sunt lucrurile tainice, lucrurile mai ascunse, si in magazie, in spate, unde sunt pacate ascunse, instinctele, lucrurile cele mai tainice ale omului, cei mai multi, nu-L lasa pe Hristos sa intre acolo. Curata Domnul si curata omul pentru Domnul, numai partea din fata, lucrurile imediat aparente, constientul. Dar subconstientul si inconstientul, de unde ies lucrurile cele tainice si adevaratele instincte si reflexe ale omului, acolo, la multi, Hristos nu poate intra niciodata. E ca un izvor, cum le spunea Mantuitorul fariseilor antici, de pe vremea Lui : ,,Voi spalati partea din afara si varuiti mormintele pe dinafara. Dar pe dinauntru toate va sunt pline de necuratie”. Nu partea din afara, nu atat de mult partea din afara, cat launtrul, Il vrea Hristos. Partea adanca a inimii. Nu la prima intrare in inima ci, pana in strafundul inimii. Si daca cineva este sincer pentru Dumnezeu, acela deschide toate usile inimii, zicand : ,,Doamne Iisuse, pana in camara din fund, pana in magazie, pana acolo sa intri si sa cureti”.

Viata omului e ca un izvor. Curata omul partea din afara, ca la suprafata sa fie totul frumos. Dar in adanc, malul acela care se tot aduna acolo, numai cand vine un cutremur sau o intamplare deosebita, atunci se vede ce-i in adancul inimii si ce este omul.

Hristos vrea sa ne curate pana in strafundul inimii noastre. Daca nu vreti sa-L inselati pe Dumnezeu – pe care nu-L putem insela ci, ne inselam pe noi – lasati-L pe Domnul sa intre pana in magazia din fundul inimii, sa curete tot de acolo. Ca, atunci cand vine o furtuna sau o tulburaresau cade o piatra, o ispita sau o incercare, sa nu iasa din fundul izvorului nostru mal care sa tulbure. Sa nu se mai vada nimic necurat. Ci acolo, in afund, sa fie curatit total, pentru ca unde Hristos este primit, El face curatenie totala.

De ce sunt adunari dezbinate, de ce sunt predici slabe, de ce sunt familii impartite si tulburari intre frati?. Pentru ca acolo n-au lasat sa patrunda Hristos pana In adancul inimii lor.

TRAIAN DORZ – Cuvinte la Sarbatorile Literare

1 Comment

  • traian 27 iulie 2012

    Slavit sa fie Domnul . Nu stiu cum sunt altii dar eu …va marturisesc ca in fata Lui Dumnezeu ,MA BUCUR F.F.MULT cand se posteaza ceva legat de subiectul NASTEREA DIN NOU !! S-a scris si se va mai scrie mult despre acest subiect!! Stiti de ce nu este inteles ? Oamenii firesti nu pot intelege lucrurile adanci ale credintei . Sa multumin Lui Dumnezeu ca noi am inteles taina aceasta din SCRIERILE INAINTASILOR care au fost invredniciti de Dumnezeu sa li se descopere ! A doua oara ,stiti de ce ? ERAU OAMENI DUHOVNICESTI ,predati in intregime Domnului ! Nu mai scriu nimic doar spun atat : sa nu venim cu ideile noastre cand este vorba despre lucrurile adanci ale credintei !! Slavit sa fie Domnul .

Lasă un răspuns