Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Necesitatea îmbisericirii și o mărturisire neobișnuită

Necesitatea îmbisericirii și o mărturisire neobișnuită

Necesitatea îmbisericirii și o mărturisire neobișnuită

De câțiva ani, este discutatã valabilitatea unui imperativ care a fost lansat printre noi, și anume imperativul îmbisericirii. Unii spun cã aceasta este o necesitate falsã, alții spun cã este o necesitate adevãratã. Decizia de a scrie ceva despre aceasta a ajuns la maturitate odatã cu primirea unei mãrturisiri neobișnuite, pe care o reproducem în continuare:

Mãrturisire: „1) Am spus cã sunt cu Biserica și în Bisericã în chip evanghelic, nu ca cei «bisericoși», însã în realitate am ignorat, am neglijat, am avut rezerve fațã de multe comori ale Bisericii. 2) Chiar și dupã prima canonizare de sfinți români, ani îndelungați am zis cã în Bisericã, de multe sute de ani, nu s-a mai ridicat nici un arhiereu nãscut din nou. Mult mai târziu, când am citit de exemplu viața Sf. Ierarh Calinic de la Cernica (+ 11 aprilie), m-am umilit mult de neștiința mea de odinioarã. 3) Am primit cu mai mulți ani în urmã o Carte de rugãciuni de la un preot, dar am dat-o uitãrii, zicând cã rugãciunile din cãrțile de cult sunt ape stãtute, iar rugãciunea liberã este izvor viu. 4) Deși mergeam în duminici la Sfânta Liturghie, când mi se vorbea despre programul liturgic mai intens și mai bogat care se face în mãnãstiri și în unele biserici de mir, nu aveam nici o sensibilitate pentru acest lucru, spunând cã Duhul Sfânt ne-a dãruit nouã ceva mai bun, mai frumos, mai roditor, mai evanghelic. 5) Ani îndelungați, singura mea pregãtire pentru Împãrtãșanie a fost «o credințã fierbinte și puternicã». Mult mai târziu, am început sã fac Rânduiala Sfintei Împãrtãșanii din Ceaslov, dar am vãzut cã spun cu fãțãrnicie lui Dumnezeu „vezi-mi osteneala și lacrimile” (Rugãciunea a șaptea dinaintea Împãrtãșaniei), cã, de fapt, osteneala mea era foarte micã. Chiar și acum, deși mã ostenesc mai mult, vãd cã aceasta este neroditoare, apropiindu-mã de Sfintele Taine cu învârtoșare, fãrã strãpungerea inimii, fãrã lacrimi. 6) Spun la sfârșitul Liturghiei: „Am vãzut chipul învierii Tale, m-am îndulcit de hrana sfântã, m-am umplut de viața Ta cea dumnezeiascã”, dar sunt foarte departe de aceste trãiri înalte; viața lui Dumnezeu din Liturghie încã nu a umplut inima mea, cel mult a atins-o. 7) Am spus cã o cinstesc pe Maica Domnului în chip evanghelic, dar zeci de ani nu am citit niciodatã vreun acatist în cinstea ei. Abia de curând am aflat cã Biserica a rânduit sã se citeascã câte un canon în cinstea ei în fiecare zi dintr-o minunatã carte (Canoanele Maicii Domnului) alcãtuitã de Sf. Ioan Damaschin). 8) Ani îndelungați credeam cã la sfârșitul vieții, Însuși Domnul Iisus va veni sã-mi ia sufletul. Acum citesc cã, înainte de mucenicia sa, Sfântul Mardarie se ruga cu umilințã: În ceasul sfârșitului, sã nu vadã sufletul meu întunecatul chip al viclenilor diavoli ca sã mã arunce pe mine, pãcãtosul, în chinurile iadului, ci sã-l ia îngerii Tãi cei strãluciți și luminați (parafrazã din Rânduiala Miezonopticii din sâmbete). Pãrinte, acestea toate și mai mari decât acestea am fãcut. Vãd bine cã, în multe chipuri, am fost înșelat, dar chiar și acum sunt pândit de înșelare; nu am ajuns la capãtul îmbisericirii mele”.

Dragul meu cititor, Biserica este ctitoria lui Hristos („Voi zidi Biserica Mea…”), de aceea „înțelepciunea lui Dumnezeu se face acum cunoscutã prin Bisericã și îngerilor”. Ca sã pãtrunzi în aceastã înțelepciune, este nevoie de multã smerenie și cercetare, de multã dragoste și adâncire. Cum vor pretinde cã au epuizat aceastã înțelepciune dumnezeiascã cei care vãd în Bisericã numai lipsuri și numai cãrți, slujbe și practici „cãlugãrești”, „preoțești”, „bisericoase” care nu sunt pentru inima lor?

Preot Petru RONCEA

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *