Meditaţii

Nu Te mânia îndelung, Doamne

Isaia 64, 9

David spusese: Mânia Domnului ține o clipă, dar îndurările Lui toată viața. Seara vine plânsul, iar dimineața veselia (Ps. 30, 5)… Dar, deși acest lucru este atât de adevărat, totuși de atâtea ori nouă ni se pare că mânia nu mai trece și că îndurarea nu mai vine… Că plânsul nu se mai sfârșește, iar veselia nu va mai începe niciodată… Viața în suferință este totdeauna foarte grea; numai acela a cărui inimă este mereu îndreptată spre dragostea lui Dumnezeu și spre răbdarea lui Hristos (II Tes. 3, 5) poate simți că mânia lui Dumnezeu ține numai o clipă și că plânsul este trecător. Că îndurare este toată viața cu Hristos și că veselie este orice dimineață cu El. Taina fericirii statornice este în a ajunge la acea stare de părtășie cu Dumnezeu și de viețuire în Hristos din care să nu mai vezi nimic mânie și să nu mai consideri nimic motiv de plâns. Nu Te mânia îndelung, Doamne. Acest cuvânt înseamnă în adâncul său: Nu mă lăsa, Doamne, prea multă vreme în starea aceasta din care să mi se pară că încercările Tale sunt mânie. Sau în acea stare în care suferința să-mi pară într-adevăr o pedeapsă, pentru că atunci eu trăiesc în păcat sau noi trăim despărțiți de Tine. Dintr-o astfel de stare, orice întunecare îți pare o mânie. Și orice clipă, o eternitate. Sufletul meu și fiul meu, nu există nimic rău și greu decât păcatul.

Păcatul îți face totul amar, chinuitor și îndelung. Roagă-te lui Dumnezeu să-ți ajute și luptă-te sa scapi deplin de orice stăpânire a păcatului. Pentru ca orice mânie să treacă repede. Și viața de îndurare să nu mai sfârșească niciodată. Seara de întristare să se ducă, iar dimineața veseliei să se prelungească veșnic. Căci fiecare lucru își are vremea lui. Când trece vremea lui, trece și el. Când vine vremea lui, trebuie să vină și el. Așa este cu întristarea. Așa este cu veselia.

Slavă veșnică Ție, Dumnezeul nostru și bucuria noastră! Slavă Ție pentru Jertfa Ta prin care ai îndepărtat de peste noi mânia! Slavă Crucii Tale care ne-a adus o veșnică îndurare și iertare! Slavă Ție, Iisuse Doamne, pentru că Tu ai făcut ca plânsul amărăciunii noastre să se prefacă într-un plâns de fericire. Iar serile și nopțile încercării noastre ni le-ai prefăcut în dimineți și zile pline de veselie. Slavă veșnică numai Ție pentru toate! Amin.

Traian Dorz – Hristos, Pîinea noastră zilnică.

Lasă un răspuns