Oastea Domnului

Peştii care ajung în Marea Moartă / AZOK A HALAK, AMELYEK A HOLT-TENGERBE JUTNAK

În Marea Moartă nu trăieşte nici un fel de vietate. Totul moare şi se pietrifică în apele acestei mări otrăvite. Aşa se întâmplă şi cu peştii pe care îi aduce apa Iordanului.

Iordanul se varsă în Marea Moartă. Apele lui aduc şi peşti. O parte din aceşti peşti simt de departe catra­nul Mării şi fug, îndărăt. Nu intră în apele morţii. Se pă­zesc de ele. Alţii însă se lasă duşi de curentul apei şi intră în Mare. Toţi aceştia mor şi se pietrifică. Marea Moartă e plină de peşti pietrificaţi. Când îi vezi în adâncul apei ţi se pare că-s vii. Dar când îi iei în mână vezi că-s pie­trificaţi.

Cam aşa sunt şi creştinii de azi. O parte din ei ­– cei puţini – simt de departe „duhul acestei lumi“ şi se feresc de el. Se feresc de răutăţile şi stricăciunile cele su­fleteşti. Înoată contra valurilor acestei lumi.

Alţii însă – cei mulţi, mulţi – se lasă târâţi de va­lurile lumii şi intră în marea cea fioroasă a stricăciunilor sufleteşti. E plină lumea de creştini „pietrificaţi“. E plină lumea de cei care „trăiesc, dar sunt morţi“ (Apoc. 3, 10).

Prin apele râurilor, aţi văzut cum peştii cei vii înoată totdeauna împotriva valurilor. Numai creştinul cel mort se lasă dus şi târât de apele şi păcatele lumii acesteia.

Sodoma și Gomora / Iosif Trifa, Editura «Oastea Domnului» – Sibiu, 1998

* * *

A Holt-tengerben semmilyen élőlény nem talál­ható. Minden élőlény elpusztul és „sókövületté” válik ennek a „mérgezett” tengernek a vizében. Így történik ez azokkal a halakkal is, amelyeket a Jordán vize idesodor. A Jordán folyó a Holt-tengerbe ömlik. A vize halakat is sodor. Ezeknek a halaknak egy része messzi­ről megérzi a tenger kátrányát és sietve igyekszik vissza. Nem mennek a halál vizébe. Óva­kodnak tőle. Mások viszont hagyják magukat az ártól sodortatni és belesodródnak a tengerbe. Minden ilyen hal elpusztul és sókövületté válik. A Holt-tenger tele van ilyen sókövületté vált halakkal. Amikor a víz mélyében látod őket, úgy tűnik, mintha élnének. Amikor viszont a kezedbe veszed, rájössz, hogy sókövületté váltak.

Valahogy ilyenek a mai keresztények is. Egy részük – nagyon kevesen ­– messziről megérzik ennek a világnak „gonosz lelkületét” és óvakodnak tőle. Óvakodnak a rossztól, a romlottságtól (lelki értelemben véve). Szembeúsznak e világ hullámaival.

Mások viszont – nagyon-nagyon sokan – hagyják magukat vonszolni e világ hullámaitól és belesodród­nak a félelmetes és szörnyű tengerbe, amely a lelki romlottság. A világ tele van „sókövületté” vált keresztényekkel. Tele van a világ olyanokkal, akik „élnek, de halottak” (Jel. 3, 10)

A folyók vizében láthattátok, hogy az élő halak mindig az árral szemben úsznak. Csak a halott keresztény hagyja magát sodortatni, vonszolni e világ bűneinek vizétől.

Sodoma és Gomora / Iosif Trifa. – Sibiu : Oastea Domnului, 2009

Fordította: Juhász Tibor / Lektorálta: Patkás György / Segédkezett: Juhász Roland; Juhász Evelin

Următorul articol va fi publicat pe 23 martie 2020
A következő cikket 2020. március 23 -án teszik közzé

 

Lasă un răspuns