Traian Dorz

Planurile inimii

Multe sunt planurile pe care le face neîncetat inima noastră. Fiindcă inima nu doarme şi nu stă niciodată. Ea totdeauna face tot felul de planuri, prin ea trec tot felul de dorinţe. Unele dintre planurile inimii se urcă până la minte, dar altele trec repede în picioare, în mâini, în faptele şi în umbletele noastre. Altele ajung în gura şi pe buzele noastre.
Unele sunt bune, dar multe dintre planurile inimii sunt şi nechibzuite.

Unele dintre roadele lor sunt binecuvântate, dar cele mai multe sunt aducătoare de întristare.

Binecuvântată este inima curăţită de Dumnezeu şi înnoită de Hristos, căci numai planurile unei astfel de inimi sunt fericite.

Planurile pe care le face inima atârnă de om – spune Sfânta Scriptură, dar răspunsul pe care îl dă gura vine de la Domnul.

O, dacă ar veni totdeauna de la El!

Dar planurile n-ar trebui să le facă inima, ci mintea omului.

Căci mintea omului are de la Dumnezeu însuşirea de a judeca, de a discerne, de a cunoaşte, de a prevedea lucrurile şi urmările lor.

Inima are alte însuşiri. Însuşirile de a iubi, de a simţi, de a asculta, de a însufleţi, de a voi puternic împlinirea binelui, luptând nebiruită pentru ajungerea ţintei pe care i-a propus-o mintea care a făcut planul.

Planurile pe care le face o minte înţeleaptă vin de la Dumnezeu. Şi realizarea lor aduce un folos binecuvântat. Când inima rămâne la locul ei şi îşi aduce partea ei la împlinirea lor, atunci totul este fericit şi mântuitor.

Mintea este în cap şi capul este mădularul cel mai de sus al omului. Cel care vede mai departe, cel care este mai înalt, cel care trebuie să stăpânească şi să conducă totdeauna, ascultat de toate celelalte mădulare.

Inima este mai jos ca să fie totdeauna supusă şi ascultătoare de minte.

O, Domnul şi Dumnezeul nostru, Te rugăm, dă-ne şi o inimă bună, dar şi o minte bună, iar inima noastră cea bună, fă-o să asculte totdeauna de mintea noastră cea bună.

Căci numai astfel şi planurile noastre, şi realizarea lor vor fi binecuvântate de Tine.

Amin.
Traian DorzHristos Pâinea noastră zilnică.

Lasă un răspuns