Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home „Sã stãm bine…, sã luãm aminte!”

„Sã stãm bine…, sã luãm aminte!”

„Sã stãm bine…, sã luãm aminte!”

De aproape doi ani în urmă, din cauza multelor accidente mortale care se produc în fiecare an, în ţara noastră, din pricina celor care se urcă beţi la volan, se vehicula un proiect de lege în care era prevăzut să fie montat, în fiecare autoturism, un dispozitiv care să detecteze orice miros de alcool din interiorul maşinii. Acest dispozitiv are rolul să oprească motorul şi să nu mai pornească atât timp cât şoferul degajă miros de alcool.

Însă eu mă gândesc la noi, cei care purtăm numele de ostaşi ai Domnului. Mă gândesc, în mod special, la felul cum am urcat noi, ostaşii, la „volanul” ostăşiei noastre. Dacă ne îngrozim că, din cauza beţiei, mor zilnic în accidente atâţia oameni…, sufleteşte, este şi mai îngrozitor! Câţi oare dintre noi nu „conducem” familiile sau adunările Oastei beţi de mânie, beţi de minciună, beţi de orgolii, beţi de ură şi vrăjmăşie, beţi de slavă deşartă etc.?!… Şi, când „conducem” beţi de atâtea patimi, câte suflete nu ucidem în fiecare zi, smintindu-le, dezbinându-le, înveninându-le de ură şi vrajbă!

Dacă vezi pe un om beat că urcă la volan, fugi din calea lui, nu te urci în maşina pe care o conduce, ca să nu te omoare… Mulţi din cei care urcă beţi la volan mor şi ei în cumplite accidente şi omoară şi multe suflete nevinovate. Dar dacă semenii noştri ne văd pe unii din noi la „volanul” Oastei, „conducând” beţi de mânie, de ură şi vrajbă, de clevetire, de zgârcenie, de făţărnicie, de slavă deşartă, de indiferenţă, de comoditate etc., nu fug oare ei din calea noastră, de teamă să nu-i „omorâm”? Nu fug ei de Oaste din cauza noastră? Şi ne mirăm de ce nu se mai înrolează în Oaste suflete ca în vremea Părintelui Iosif sau a fratelui Traian?!

Fratele Traian Dorz, într-un vers din poezia „Ce mult sendreptăţeşte omul…”, zice: Se poate, n-a ucis cu parul, se poate, n-a furat comori, / Dar, cu cuvântul şi cu ura, el n-a ucis de-atâtea ori? / Se poate, n-a prădat avutul cel pământesc al nimănui, / Dar n-a furat el de la Domnul când dezbina lucrarea Lui?

Dacă Dumnezeu nu ne-ar fi lăsat libertatea mântuirii, atunci, probabil, ne-ar fi „montat” vreun „dispozitiv” care, în momentul când ne-ar fi simţit că urcăm „beţi” la „volanul Oastei” ar fi oprit „motorul”. Dumnezeu ne-a lăsat legile mântuirii, dar nu ne forţează să le împlinim. „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine…” – zice Domnul.

Părintele Iosif a ţinut foarte mult la voluntariatul Oastei. A ţinut ca sufletele să intre în Oaste, cu lepădarea de sine, de bună-voie şi cu drag de mântuire… Dar unii au înţeles greşit acest voluntariat. Au înţeles că putem face ce vrem în Oaste: putem cânta cum vrem, putem vorbi ce vrem şi cum vrem, putem trăi cum vrem, putem conduce Oastea pe unde vrem… Şi de aceea unii provocăm atâtea „accidente” sufleteşti… şi uneori sunt mortale.

Singurul antidot care ne trezeşte din „beţia” noastră sufletească este pocăinţa sinceră şi curată, este Naşterea cu adevărat din Dumnezeu!…

Fraţilor lucrători, poate ne-am mai urcat şi noi „beţi” la „volanul” Oastei şi am provocat „accidente”: dezbinări, sminteli, certuri şi tulburări… Ne-am ridicat la cuvânt „beţi” de mânie, de slavă deşartă, de prefăcătorie, de ură etc., de aceea cuvântul nostru, în loc să zidească, mai mult dărâmă. E vremea să „stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”!…

Numai de vom avea o inimă sinceră, vom putea „conduce” cu frică şi cutremur până la „destinaţie”, adică până în Canaanul cel ceresc. Altfel, vom muri şi noi şi vom omorî şi pe mulţi care intră în „coliziune” cu noi… Şi va trebui să dăm cel mai greu răspuns!

Eu mă gândesc mult la ce răspuns voi da înaintea Judecătorului Divin… Dar tu, iubite cititor, te gândeşti?…

Costel ROTARU

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!