Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home 27 de istorioare despre sudalmă (V)

27 de istorioare despre sudalmă (V)

27 de istorioare despre sudalmă (V)

Vine regele!
– Domnilor subofiţeri, să vă păziţi să nu folosiţi înjurăturile la exerciţiul de azi, că vine M. Sa Regele! – grăi odată un căpitan către subofiţerii săi.
– Bine ar fi, domnule căpitan, răspunse un subofiţer credincios, să nu le folosim niciodată, pentru că Regele regilor e totdeauna de faţă cu noi!

A încercat să suduie din cartea de rugăciuni
Domnul nu-i prea pedepseşte imediat pe cei hulitori. Sunt însă câteodată şi cazuri în care cerul de sus parcă nu mai poate suferi hula necredincioşilor şi le curmă îndată viaţa.
Gazetele au adus ştiri despre un astfel de caz ce s-a întâmplat în Ungaria. Într-o societate ne necredincioşi care chefuiau, unul a luat în mână o carte de rugăciuni, să le arate ortacilor cum ştie el sudui din cartea de rugăciuni. Dar, pe când a desfăcut-o şi a deschis gura să suduie, s-a clătinat, a căzut şi a murit pe loc. Moartea i a închis graiul.

Pentru un rămăşag
Într-un sat trăia odată un om foarte suduitor. La toată vorba înjura de cele sfinte. Celor ce-l rugau să lase hula de cele sfinte, le spunea că nu se mai poate dezbăra de acest nărav.
Într-o dimineaţă, un creştin cu râvnă pentru îndrep¬tarea aproapelui se apropie de suduitor, scoate din pungă un galben şi, arătându-i-l, zice:
– Frate dragă, dacă te vei putea răbda să nu înjuri azi toată ziua, iată, acest galben va fi al tău.
Chemară şi martori şi rămăşagul se făcu.
Suduitorul se răbda.
Mai târziu, prietenii lui începură a-l necăji, doar va pierde galbenul. Suduitorul se înfuria, însă creştinul ce pusese rămăşagul îi arăta mereu galbenul şi suduitorul, văzându-l cum strălucea, iarăşi se domolea.
Se răbdă toată ziua şi seara câştigă galbenul.
Când i l-a dat, creştinul ce pusese acest rămăşag îi zise:
– Vezi, dragă, pentru un galben te-ai putut răbda să nu sudui, dar pentru bunul Dumnezeu ba. Iată, ai ajuns să preţuieşti mai mult un galben netrebnic decât pe Dumnezeu, Făcătorul tău. Tatăl Ceresc a stat mereu în faţa ta şi te-a rugat să nu-l huleşti prin sudalmă; pe Dumnezeu n-ai vrut să-l asculţi, însă pe acest galben l-ai putut asculta. Lasă-te, frate dragă, lasă-te de sudalmă, căci altfel acest galben va sta în Ziua Judecăţii ca cel mai mare pârâş în contra ta şi a sufletului tău.
Această întâmplare şi aceste vorbe l-au înfiorat atât de mult pe suduitor, încât din acea clipă n-a mai suduit.

va urma

 Preot Iosif Trifa, din ”Sudalma”
– Ediţia a IV-a, Editura «Oastea Domnului» – Sibiu, 2001

error

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!