Oastea Domnului

A tras clopotele de foc / Meghúzták a tüzet jelző harangokat

Un episcop din Florenţa, Urlotto, ieşind odată într-un sat în vizită canonică, preotul locului i se plânse că oa­menii nu prea dau pe la biserică.

Atunci episcopul puse pe crâsnicul bisericii să tragă de foc clopotele bisericii.

Îndată se strânse la biserică întreg satul şi începură oamenii a întreba ce s-a întâmplat? Episcopul ieşi în uşa bisericii şi le zise:

Vedeţi, dragii mei, acest glas de clopot vestitor de primejdie de foc v-a strâns îndată pe toţi aici, dar de focul iadului în care veţi arde pentru lenea şi nepăsarea voastră cea sufletească – nici că vă pasă.

Primejdia de foc vă pune pe toţi în picioare, dar de primejdia focului din iad nici nu vă pasă!

Sodoma și Gomora / Iosif Trifa, Editura «Oastea Domnului» – Sibiu, 1998

* * *

Egyszer egy firenzei püspök, Urlotto egyházi látogatást tett az egyik faluban. Az ott szolgáló pap siránkozott, hogy az ottlakók nem nagyon járnak templomba. Ekkor a püspök megparancsolta a harangozónak, hogy húzza meg a harangokat úgy, mintha tűz lenne.

Rövid időn belül az egész falu összegyűlt a templomban, kérdezősködni kezdtek, hogy mi történt. A püspök kijött a nép elé és azt mondta: Látjátok, szeretteim, ez a harangszó, amely a tűzveszélyt jelenti idehozott benneteket, de a pokol tüze, amelyben égni fogtok, a lelki lustaságotok és nemtörődömségetek miatt, nem is érdekel benneteket.

A tűzveszély valamennyiőtöket talpra állít, de a pokol tüzének veszélye nem is érdekel benneteket!

Sodoma és Gomora / Iosif Trifa. – Sibiu : Oastea Domnului, 2009

Fordította: Juhász Tibor / Lektorálta: Patkás György / Segédkezett: Juhász Roland; Juhász Evelin

Lasă un răspuns