Slăvit să fie Domnu!
Mulțumim Domnului și fraților care lucrează în echipa radio!
La împlinirea a 18 ani de Radio Oastea Domnului, să răsplătească Domnul cum știe El mai bine tuturor celor implicați în aceste frumoase proiecte media.
La mulți ani!
*
„De aceea, câte ați spus la întuneric se vor auzi la lumină; și ceea ce ați vorbit la ureche, în cămări, se va propovădui de pe acoperișuri.” Luca 12, 3
În cele patru decenii de întuneric comunist-ateu de dinainte de Revoluția din 1989, Oastea Domnului a experimentat prigoana. Ostaşii aveau clipe de comuniune, rugăciune, cântare, poezie şi cuvântări, dar sub presiunea ameninţărilor, hărțuirilor, amenzilor şi a privării de libertate. Se întâlneau în casele unora dintre ei cu precauţie, uneori cu ferestrele acoperite cu pături, pentru a nu atrage atenţia şi a fi deconspiraţi. Literatura Oastei, Cuvântul liber mărturisit, erau îngrădite de către reprezentanţii regimului.
Misiunea acestei Sfinte Lucrări se făcea cu preț de jertfă de către cei mai devotaţi şi credincioşi fii ai ei în frunte cu fratele Traian Dorz, poetul, martirul şi mărturisitorul. În această perioadă întunecată Dumnezeu a făcut să apară în Biserica și Neamul nostru o bogăție de lucrări inspirate: scrieri, poezii, cântări – toate închinate lui Dumnezeu.
Înainte de 1989, în mijloacele media ale acelei vremi se „slăveau” doar realizările conducătorilor și ale partidului. La radio sau televiziune un cuvânt pentru suflet creștin era rar întâlnit și de cele mai multe ori cenzurat.
Sergiu Grosu, un frate ostaș intelectual care a activat în mișcarea religioasă Oastea Domnului, după ani de temniță și suferințe s-a refugiat în Occident, de unde împreună cu soția sa Nicole Valery a militat pentru libertatea manifestării credinței confraților lor aflați între hotarele țării. În acest sens, a scris și a realizat emisiuni la Radio Europa Liberă. Acest post de radio era ascultat de cei din țară tot în clandestinitate.
În 1987, după efectuarea stagiului militar și de Ziua Armatei m-am înrolat și eu prin legământ într-o altfel de Oaste, în Oastea Domnului. Părinții mei m-au învățat să umblu pe calea credinței. Îmi erau dragi poeziile și cântările Oastei, de mic copil.
În primele zile ale Revoluției s-au ivit pentru români zorii libertății. Îmi amintesc că la acel Crăciun însângerat au răsunat pe undele Radio România, frumoasele noastre colinde tradiționale interpretate de Corul Madrigal. Ce bucurie! Dumnezeu nu ne uitase…
Din anul 1993 am început să fiu preocupat și interesat de munca de radio. În 1994 am fost angajat crainic-operator într-un post de radio creștin, unde am învățat ce înseamnă munca de radio, munca de studio și unde am înregistrat primele cântări cu diverși frați și surori din Oastea Domnului. Cântări pe care în acei ani le-am răspândit liber printre frați, sub formă mp3.
În preajma noului mileniu, tot mai mulți oameni dețineau calculatoare. Rețeua de internet de dezvoltase și devenise tot mai accesibilă.
În acel context, Radio Oastea Domnului și-a deschis porțile spre Lumină pe 27 martie 2006. Atunci au răsunat primele acorduri ale cântărilor nemuritoare și primele cuvinte alese pentru ascultători.
La inițiativa fratelui Sorin Tănase de la Galați ne-am alăturat mai mulți tineri ideii de a crea un radio al Oastei. Ne-am întâlnit în acea primăvară la Brașov să ne cunoaștem și să ne organizăm. Eram un grup de tineri entuziaști, familiarizați cu internetul. Conștienți că trebuie să împărtășim semenilor noștri minunatele comori ale Lucrării Oastei. Ne doream să fim mesagerii Cuvântului, expus și rostit prin mijloacele moderne.
Ne-am cunoscut și am legat prietenii printr-un Forum al Oastei Domnului, un spațiu virtual al discuțiilor și dezbaterilor.
Am derulat împreună diverse proiecte: site, montaje video, înregistrări de cântări și poezii, transmisiuni din manifestările Oastei sau alte evenimente, interviuri, chiar emisiuni.
Visam. Și visele deveneau realitate. Ne însoțea binecuvântarea lui Dumnezeu. Nu după mult timp s-a construit și un studio radio, la Sibiu, în casa Centrală a Oastei. Cu toată bucuria, entuziasmul și viziunea pe care Dumnezeu le-a dăruit unora dintre noi, s-au realizat multe lucruri. Visam îndrăzneț chiar la obținerea unei radio pe FM, în Sibiu.
După apariţia Radio Oastea Domnului a urmat Video Oastea Domnului, apoi s-a născut Oastea Domnului TV, frații fiind tot mai interesați să urmărească pe ecran adunările de la locurile noastre sfinte, Sibiu, Săsciori, Mizieș, Durău, precum și din alte orașe.
Voluntariatul duhovnicesc și misionarismul laic reînviase prin cei implicați în slujire. Dăruirea și jertfelnicia s-a făcut cu dor și rugă de mântuire pentru frații și semenii noștri. Dumnezeu ne-a deschis căi și prilejuri nemaiîntâlnite de implicare. Toate au pornit și au fost întreținute cu bucurie.
Astăzi suntem tot mai conștienți că un post de radio trăiește prin ascultătorii săi. Știm, lucrătorii sunt puțini, iar lucrul mult. Ascultătorii noștri sunt familia radioului. Sunt cei care ne sunt aproape cu rugăciune, cu încurajare, cu aprecieri obiective, constructive.
Să creștem împreună această familie: Radio Oastea Domnului! Să ne rugăm să strângă Dumnezeu tot mai mulți tineri credincioși, destoinici și inspirați.
Iar pentru toate și prin toate, slăvit să fie Domnul!
Al vostru frate și slujitor în Hristos,
Cristian Souca
Ascultați Radio Oastea Domnului pe www.radio.oasteadomnului.ro
Ascultați Radio Oastea Domnului și Live pe YouTube, OasteaDomnuluiTV
*
Textul va fi publicat în ziarul săptămânal al Oastei Domnului, «Iisus Biruitorul».