Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Bucuria pe care o trăim la mormântul acesta sfânt este bucuria vindecării noastre

Bucuria pe care o trăim la mormântul acesta sfânt este bucuria vindecării noastre

Bucuria pe care o trăim la mormântul acesta sfânt este bucuria vindecării noastre

„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru această zi preafrumoasă în care şi noi am ieşit din hotarele noastre, venind aici, unde Hristos mai înaintea noastră a venit să ne întâmpine. El a coborât din cer, de la masa Stăpânilor, unde este Pâinea cea cerească, a venit pe pământ, în ţinutul umbrei morţii, pentru ca să ne ofere fărâmiturile adevărului cu care să ne hrănim şi să ne mântuim sufletele bolnave, chinuite de păcat ca de un demon.

Evanghelia de astăzi, care ne-a copleşit prin măreţia frumuseţii ei, a minunii săvârşite, este o icoană a ceea ce suntem şi trăim astăzi la mormântul Părintelui Iosif. Aici, la mormântul Părintelui nostru sufletesc, este un altar deasupra acestui loc. Hristos este pe acest altar, El este Pâinea cea cerească. Masa aceasta euharistică este masa Sfintei Treimi, iar noi am venit din necazurile noastre, din păcatele noastre, conştienţi de apăsarea care este peste sufletele noastre din cauza neputinţelor noastre zilnice. Am venit să primim o fărâmitură ce cade de la masa aceasta bogată. Căci, într-adevăr, ceea ce noi putem cuprinde din această Cină tainică este doar o fărâmitură, dar în această fărâmitură este întreg adevărul de la Ospăţul Sfintei Treimi.

Datorită Părintelui Iosif, a credinţei, a evlaviei, a misiunii pe care el a făcut-o în poporul nostru, trăim astăzi aici această întâlnire cu Hristos, Care a venit la noi. Iată, această bucurie pe care o trăim la mormântul acesta sfânt este bucuria vindecării noastre, asemenea bucuriei pe care a trăit-o femeia cananeancă din ţinuturile Feniciei, care a ieşit din hotarele ţării sale pentru a se întâlni cu Hristos. Întotdeauna, întâlnirea cu Hristos a fost binefăcătoare pentru cei care au trăit-o. Să ne rugăm Domnului Dumnezeului nostru ca şi întâlnirea de aici să fie una vindecătoare, aşa cum am auzit din cuvintele anterioare şi cum vor fi cele ce vor urma, cuvinte care nu pot fi altfel decât potrivite cu temelia pe care Părintele Iosif, în cuvântările sale, a aşezat-o în programul nostru duhovnicesc.

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi. Să binecuvânteze pe toţi fraţii şi surorile care sunteţi prezenţi în această zi deosebită, când ne amintim de trecerea la cele veşnice a Părintelui Iosif, de acel neuitat 12 februarie 1938, de urcarea lui din ţinutul vremelnic al Tirului şi Sidonului pământesc în Ierusalimul de Sus, la masa ospăţului veşnic, acolo unde Pâinea cea cerească se împarte celor chemaţi cu boierie nemăsurată, spre veşnica lui bucurie şi răsplătire în Împărăţia dragostei lui Dumnezeu. Amin!”

Preot Petru Roncea (Tg. Ocna, Bacău)

din vorbirea de la comemorarea Părintelui Iosif Trifa – Dumbrava Sibiului, duminică, 14 februarie 2021, în jurul mormântului drag

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *