Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home CHEMAREA NUMELUI DOMNULUI !

CHEMAREA NUMELUI DOMNULUI !

CHEMAREA NUMELUI DOMNULUI !

Chemarea întru ajutor a Mântuitorului Iisus Hristos prin rostirea Sfântului Său Nume, se numește Rugăciunea lui Iisus deoarece Îl rugăm pe El să ne miluiască.

Formulele de rostire sunt în primul rând acestea două pe care le vom enumera aici, la care se pot adăuga după caz și numele Născătoarei de Dumnezeu și ale sfântului zilei sau al sfântului al cărui nume îl purtăm :
1. Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu , miluiește-mă pe mine păcătosul / păcătoasa !
2 . Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă !
3. Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu , pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale , miluieste-ma pe mine păcătoasa / păcătosul !

Rugăciunea lui Iisus se mai numește și rugăciunea minții, în sensul că se săvârșește în minte, în înțelesul că nu cu glasul, ci cu mintea și cu inima, încercând să atingi nivelul la care “rugăciunea ta să vorbească ” și tu să taci.
În esența sa, Rugăciunea lui Iisus nu este ceva pe care îl săvârșește cel care o practică, ci Însuși Dumnezeu o desfășoară în cel ce chemă Numele Domnului , conform cuvintelor Sfântului Apostol Pavel : ” nu eu mai trăiesc , ci Hristos trăiește în mine” ( Galateni 2, 20 ).

Rugăciunea lui Iisus trebuie spusă permanent , indiferent de situația în care se află cel ce o practică , conform cuvântului de la 1 Tesaloniceni 5, 17 :
” Rugați-vă neîncetat ! ”

Grija creștinului în acest demers al chemării neîncetate a Sfântului Nume al Domnului nostru Iisus Hristos Mântuitorul lumii , Cel Care a murit pe Cruce pentru păcatele noastre, nu constă în numărul de rostiri, deși se va porni de la 33 de repetări, la 50 de ori pe zi , la început , ci grija trebuie să fie îndreptată înspre modul în care rugăciunea trebuie să curgă către inimă, asemenea izvorului de ” apă vie “.

Treptele care vor evidenția un parcurs bun , duhovnicesc al Rugăciunii lui Iisus, sunt :
– păstrarea minții limpede, fără gânduri răzlețe în timpul rugăciunii
– pogorârea din minte in inimă a simțământului derulării rugăciunii
– rugăciunea să devină fără cuvinte sau duhovnicească , această din urmă treaptă este dar al Duhului lui Dumnezeu Care Se roagă peste cei de El hărăziți.

Rugăciunea lui Iisus se practică și prin folosirea metanierului , care are scopul de a ajuta la luarea aminte și stabilirea unei măsuri a ritmului de pronunție.

Puterea Rugăciunii lui Iisus este necuprinsă de mintea noastră omenească.
Prin deasa repetare , Rugăciunea lui Iisus devine obișnuință și pe neobservate ne ajută să gustăm prezența lui Dumnezeu , indiferent unde ne-am afla , în biserică, ori în singurătate, acasă, în bucătărie ori la orice alte activități cotidiene.

Rugăciunea lui Iisus îți redă puterea cugetătoare și îndepărtarea din ” gândirea gândurilor ” tale.

“Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale , miluiește-mă pe mine păcătosul ! “

Părintele Onu Constantin
15 Septembrie 2019

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!