Meditaţii

Citirea zilnică a Sfintei Scripturi,condiție indispensabilă pentru viața cea duhovnicească

Spre finele anului trecut, am văzut un video pe internet care m-a condus spre o serioasă introspecţie şi reflecţie cu privire la viaţa cea duhovnicească. În materialul respectiv, un tânăr aborda, prin benzinării, oameni care îşi alimentau autovehiculele. Acestora le solicita să-i spună un singur verset din Biblie. În schimbul unui enunţ corect, protagonistul nostru se angaja să plătească un plin de combustibil. Omul s-a perindat prin faţa multor semeni care, fiind seduşi de oportunitatea unui câştig nesperat, se chinuiau să-şi aducă aminte câte ceva din Scripturi sau „despre religie şi popi” – ca să parafrazez pe unul dintre cei abordaţi. Era vorba despre un singur verset din Biblie. Şi totuşi… nimic. Mai mult, un tânăr a reuşit să-l dezarmeze total pe omul înarmat cu o întrebare prea „perimată” pentru secolul XXI. Acesta i-a spus nonşalant că, dacă trebuia să-i spună versuri din manele, i-ar fi declamat nu una, ci strofe întregi… În fine, cu greu a găsit pe cineva care a citat versetul din Ioan 14, 6.

Iubiţi cititori, fără citirea zilnică a cuvântului lui Dumnezeu, nu putem intra în viaţa duhovnicească. Iată ce spune Mântuitorul Iisus Hristos: „Cercetaţi Scripturile, că socotiţi că în ele aveţi viaţă veşnică. Şi acelea sunt care mărturisesc despre Mine” (In 5, 39). Pentru împăratul David, Cuvântul lui Dumnezeu era „făclie picioarelor mele… şi lumină cărărilor mele” (Ps 118, 105). Iar Părintele Iosif se adresa tuturor ostaşilor Domnului aşa: „Ţineţi la Biblie şi citiţi din Biblie, întocmai cum soldatul ţine la arma sa!” (Ce este Oastea Domnului, ediţia a IX, 2023, p. 194).

Dragi ostaşi ai Domnului, să citim, zilnic, din Sfânta Scriptură (Cartea Bucuriei), pentru că:

ne oferă o conexiune constantă cu învăţăturile divine şi cu Dumnezeu;

ne îndrumă spre luarea unor decizii conforme cu voinţa lui Dumnezeu;

ne oferă alinare şi speranţă în faţa tuturor provocărilor vieţii.

Citind – zilnic – în Biblie, devenim mai puternici spiritual.

Prin explorarea zilnică a textului sacru, se consolidează credinţa;

are loc o creştere lăuntrică şi o mai profundă înţelegere a trăirii vieţii creştine. Sfânta Scriptură este cel mai important Manual spiritual care furnizează principii morale şi îndrumări pentru o viaţă echilibrată.

Citirea Bibliei coboară în suflet evlavia, plăcerea pentru cele sfinte şi râvna pentru o viaţă jertfitoare.

Să citim Scriptura, pentru că, prin aceasta, cunoaşte sufletul pe Dumnezeu, iar mintea începe să fie preocupată de Dumnezeu şi uită, treptat, de lumea şi lucrurile din lume, ca şi cum nu s-ar fi născut în ea.

Prin Scriptură, Duhul Sfânt trece în suflet, care începe să simtă o dulceaţă plăcută şi nu mai vrea să le iubească pe cele pământeşti. Deci sufletul, prin citire şi cugetare la Cuvântul lui Dumnezeu, este răpit în lumea duhovnicească.

Dacă citim de dimineaţă din Scriptură, toată ziua vom avea aripi.

Dacă nu facem aceasta, ziua întreagă vom umbla posomorâţi şi abătuţi.

Să-L rugăm împreună pe Bunul Dumnezeu să ne dea râvnă pentru Cuvântul Lui cel sfânt, pentru a intra în această şcoală a Scripturii, după îndemnul Părintelui Iosif, din care să ieşim – în Ziua neînserată a Domnului – luminaţi, fericiţi şi cu nădejdea mântuirii. Amin.

Radu ROMÎNAŞU