Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home COMENTARIU LA EPISTOLA 1 CORINTENI

COMENTARIU LA EPISTOLA 1 CORINTENI

COMENTARIU LA EPISTOLA 1 CORINTENI

Sfântul IOAN GURĂ DE AUR

COMENTARIU LA EPISTOLA 1 CORINTENI

1 Introducere

Corintul este acum cea dintâi cetate a Greciei. În vechime se lăuda cu multe avantaje materiale şi, dintre toate acestea, mai ales cu bogăţia banilor. De aceea unul dintre scriitorii profani2 a numit-o „cetatea cea bogată”. Este aşezată în strâmtoarea Peloponez şi din pricina aceasta s-a dezvoltat aici foarte mult comerţul. Afară de aceasta, cetatea Corintului era plină de ritori şi filosofi. Chiar unul dintre cei şapte înţelepţi 3 era din cetatea Corintului. Acestea vi le-am spus nu din mândrie şi nici pentru a vă arăta ştiinţa de carte; la ce ne-ar folosi să ştim toate acestea? Ele contribuie însă la înţelegerea subiectului epistolei noastre.

Pavel însuşi a pătimit multe în cetatea Corintului. Aici i s-a arătat Hristos şi i-a spus: Să nu taci, ci să vorbeşti, deoarece am mult popor în cetatea aceasta.4 Şi, într-adevăr, a rămas acolo doi ani. Aici a ieşit acel demon pe care au încercat iudeii să-l scoată şi de la care au pătimit multe. Tot aici, vrăjitorii care s-au căit de faptele lor şi-au adunat cărţile şi le-au ars înaintea tuturor, al căror preţ s-a socotit a fi fost ca la cincizeci de mii de arginţi.5 Tot aici, Pavel a fost lovit de către iudei când a fost adus la judecată în timpul lui Galion, guvernatorul Ahaiei. Citeşte în continuare »

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *