Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Comuniunea şi comunicarea determină o comunitate.

Comuniunea şi comunicarea determină o comunitate.

Comuniunea şi comunicarea determină o comunitate.

Cea mai simplă formă de comunicare este salutul, care la Oastea Domnului este „Slăvit să fie Domnul – În veci. Amin”, iar în Biserică este „Doamne, ajută!”. Aceste cuvinte nu trebuie să rămână ca simple forme de dialog; ele trebuie să fie vii, lucrătoare şi trebuie să le folosim aşa cum le-au folosit înaintaşii noştri. Astfel, Părintele Iosif Trifa, folosind cuvinte trăitoare, meşteşugit aşezate în inima fiecăruia, a adus la Dumnezeu mulţi oameni şi, prin scrierile lui, determină naşterea din nou şi în zilele noastre. La fel, fratele Traian Dorz a făcut poezii cu ajutorul cuvintelor vii, scrise cu lacrimi pe pereţii închisorilor, din care ne hrănim noi astăzi. De aceea, utilizarea cuvintelor trebuie să ne responsabilizeze, pentru că ele ne implică în raportul nostru cu Dumnezeu sau cu semenii. În viaţa de zi cu zi, comunicarea, comuniunea şi cuminecarea sunt inseparabile, se întrepătrund şi nu pot fi separate.

Cuvintele nu pot fi doar o formă de dialog, deoarece ele implică şi comuniunea cu cei cu care dialogăm, ne fac responsabili faţă de aceştia. De exemplu, expresia „Doamne, ajută!” implică şi pe cel căruia ne adresăm, cât şi pe Dumnezeu, Căruia Îi adresăm, de fapt, această rugăciune. În acest sens, ne implicăm în viaţa semenului nostru prin intermediul cuvântului lucrător…

Comuniunea şi comunicarea determină o comunitate. Oastea Domnului este o comunitate în care fraţii trăiesc în comuniunea Duhului, unde fiecare se simte responsabil pentru ceilalţi fraţi. Rolul cuvântului viu, lucrător este arătat prin exemplul fiului risipitor şi al femeii cananeence, care s-au ridicat după ce au conştientizat adâncul în care căzuseră… În multe situaţii, comunicarea se poate face fără cuvinte, aşa cum a făcut-o vameşul care, prin atitudinea lui, exprimă mai mult decât fariseul vorbăreţ… Referitor la cea de-a treia componentă, la cuminecare, este important de arătat că cei credincioşi trebuie să practice o triplă împărtăşire: prin cuvânt, prin faptă şi prin Hristos, prin Trupul şi Sângele Său… Tinerii din Oastea Domnului trebuie să se ferească de ispitele vieţii moderne şi să fie mărturisitori ai Cuvântului lui Dumnezeu, având ca model pe Sf. Arhidiacon Ştefan.

Părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, din cuvântul rostit la Adunarea anuală a Oastei Domnului – Bacău, 27 decembrie 2018

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!