Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Cum ar trebui să ne schimbe Psaltirea?

Cum ar trebui să ne schimbe Psaltirea?

Cum ar trebui să ne schimbe Psaltirea?

 S-a spus pe bună dreptate că Psaltirea este prescurtarea intregii Sfintei Scripturi “sub cea mai ilustrativă și mai stralucitoare formă”. Încercarea de a reda in sinteză principiile doctrinare care se degajă din ansamblul ei este un lucru cât se poate de anevoios. Învățătura despre Dumnezeu sau teologia psalmilor, în sens restrains, în legatură cu aceasta stau toate celelalte teme de doctrină sau morală. De reținut că elementele de bază ale teologiei psalmilor, adică ale învățăturii despre Dumnezeu sunt de origine biblică. Izvorul lor este revelația mozaică. Psalmiștii n-au facut altceva decât să se inspire din ceea ce Moise a scris in cărțile sale despre Dumnezeu, pe baza viziunilor ce le-a avut. Ca oricare carte a Sfintei Scripturi, tot astfel și Psaltirea cuprinde precepte religios-morale dintre cele mai inalte. Acestea sunt adecvate cu calitatea pe care o are omul ca ființă socială, incadrată intr-o comunitate, față de care are îndatoriri majore de îndeplinit. Înainte de orice, el se află însă înaintea lui Dumnezeu, ceea ce face ca responsabilitatea sa față de Creatorul său să se situeze deasupra oricăror alte îndatoriri.

Datoriile omului față de Dumnezeu se reduc în esență la acestea trei : credința nestramutată in El, ascultarea față de poruncile Sale și iubirea care trebuie să-l anime de-a pururi. Credința este o virtute care după Cartea Psalmilor trebuie să impodobească sufletul credincioților. Dumnezeu însuși “privește din cer peste fiii oamenilor să vadă de este cel ce intelege, sau cel ce cauta pe Dumnezeu” (ps. 13, 2). Împlinirea poruncilor dumnezeiești este o datorie de prim ordin pentru fiecare credincios. La aceasta el trebuie sa caute “ziua si noaptea” (ps. 1, 2). Iubirea față de Dumnezeu premerge tuturor acestor porunci. Cartea Psalmilor infatiseaza acest sentiment ca izvorand in chip firesc din sufletul omului : “Iubite-voi Doamne, virtutea mea mărturisește psalmistul – Domnul este întărirea mea și scaparea mea si izbavitorul meu” (ps. 17, 1). în raport cu semenii, datoriile credinciosului se înmănunchează în ceea ce cu un singur cuvant numim dreptate față de aceștia. Chipul dreptului este chipul ideal de viețuire pe care îl avanseaza ca model vrednic de imitat Vechiul Testament, in general și Cartea Psalmilor, în special. “Dreptul ca finicul va inflori – scrie psalmistul – si ca cedrul din Liban se va inmulti” (ps. 91, 12). Omul drept iubeste mai ales pacea, se roagă lui Dumnezeu pentru a obține acest bun, este prietenul păcii și străduiește necontenit pentru a-i face și pe alții posesorii tuturor foloaselor ce rșsar de pe urma ei. El știe că nu este nimic mai bine si mai frumos “fară numai a locui frații impreuna” (ps. 133, 1). Cel nedrept este dușmanul, și stricătorul păcii. În gura lui nu sunt cuvinte de pace si impotriva oamenilor pasnici el urzeste planuri viclene (ps. 35. 20). Trage sabia, arcul si-l incordeaza si pandeste pe cel drept, cautand sa-l omoare (ps. 37, 14-32). Dar ochii Domnului cauta la rautatea lui si “va sterge de pe pamant pomenirea lui” (ps. 34, 17).

Psaltirea ne dă exemplul limpede a purtării drepte pe calea lui Dumezeu și pe lângă acest lucru ne transformă în oameni ai rugăciunii, ea însăși fiind o cântare și o rugăciune către Dumnezeu. Privind cele spuse mai sus vedem zugrăvit clar portretul inimii plină de iubire, de smerenie, de răbdare, al omului ce-L dăruiește pe Dumnezeu semenilor săi, îl vedem pe copilul Iosif , pe Părintele iubitor de adevăr , Trâmbița ce va trezi suflete și îi va aduce să locuiască împreună, îi va uni pentru a duce Crucea frumos și a trăi viu exemplul Scripturii. Schimbarea vieții vine prin rugăciune, prin pocăință, prin slujire permanentă, aceasta schimbare este dorită pentru fiecare suflet, așa vom călca pe urmele Fr. Traian a Fr. Marini și a Părintelui Iosif.

Tudosanu Ancuța

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!