Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home De unde vine rãul în lume

De unde vine rãul în lume

De unde vine rãul în lume

I. Marini - CopyTrãia odatã într-o pãdure un pustnic bãtrîn. El ajunsese sã se împrieteneascã cu animalele pãdurii şi vorbea cu ele.

Într-o zi când pustnicul stãtea la umbra unui copac, s-au strâns în jurul lui la sfat, un corb, un porumbel, un şarpe şi o cãprioarã. Ele vorbeau de rãul din lume şi de obârşia lui.

Corbul zise: Rãul în lume vine din foame. Când eşti sãtul, te aşezi pe o cracã, croncãneşti a voie bunã, toat e ţi se par frumoase şi de toate te bucuri. Când eşti flãmând, te azvârli dupã pradã ca un smintit, nu mai ştii de beţe, de pietre, de câini, de oameni, de nimic.

Porumbelul zise: Rãul în lume nu vine din foame, el vine din dragoste. Dacã am trãi singuri nici n-am şti de rãu. Un cap nu duce atâta lipsã, şi chiar dacã ar duce, o duce singur. Dar noi avem tovarãşi de viaţã: f emei şi copii de care ne leagã mila, dragostea şi grija. Câte nu rãbdãm noi pentru soţii noştri şi copiii noştri şi cât de mult ne întristãm când ei sunt bolnavi…

Şarpele, la rândul lui, zise: Rãul în lume nu vine nici din foame, nici din dragoste, ci din mânie. Dacã am trãi în pace, fãrã sã ne duşmãnim unii pe alţii, toate ar merge bine. Când te-apucã mânia, nu mai ştii de nimic, n-ai milã de nimeni. Vrei sã muşti: muşti pe tatã, muşti pe mamã, te muşti chiar pe tine singur…

Cãprioara zise şi ea: Rãul în lume nu vine din mânie, nici din dragoste, nici din foame, ci din fricã. Noi, caprele, avem
picioare iuţi, dar ne prãpãdim de fricã. Trosneşte o creangã, cade o frunzã, tresãrim şi o apucãm la fugã.

Atunci pustnicul zise: Vã înşelaţi! Rãul în lume nu vine nici din foame, nici din dragoste, nici din mânie, nici din fricã, ci vine dinãuntrul vostru, din carnea voastrã. Rãul în lume vine din noi înşine, din inima noastrã, precum stã scris în Evanghelie: Din inimã ies gânduri rele, ucideri, desfrânãri, furtişaguri, mãrturii mincinoase, sudalme (Matei 15, 19). Fericiţi sunt cei curaţi la inimã!

Dupã L. Tolstoi.

din Povestiri religioase, de Părintele Iosif Trifa

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!