Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Haideţi să ne smerim şi să vedem locul în care suntem

Haideţi să ne smerim şi să vedem locul în care suntem

Haideţi să ne smerim şi să vedem locul în care suntem

„Un cuvânt al Părintelui Iosif din cartea Dumnezeu – Duhul Sfânt, din Focul cel ceresc, şi aş vrea să scoatem împreună câteva idei de aici, pentru că eu simt că parcă ne vorbeşte nouă Părintele, în situaţia de astăzi.

Zice Părintele că, în Ziua Cincizecimii, Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli în chipul limbilor de foc; S-a pogorât ca un foc aprinzător de suflete. Şi după aceea, plecând de la ideea aceasta, el spune aşa: Creştinismul cel dintâi a fost foc, a fost aprindere, a fost clocot, a fost viaţă vie şi nebunie pentru Hristos. Dar, în curgerea vremii, acest foc s-a stins mereu. Creştinii s-au răcit mereu. Din creştinismul de azi lipseşte tocmai focul. De ce lipseşte focul? Cum ne dăm seama că lipseşte focul, iată, şi din adunările noastre…, şi din viaţa noastră. Un pic mai departe zice Părintele aşa: O adunare adevărată e aceea peste care se pogoară «limbile de foc»; în care fraţii vorbesc cu foc, se roagă cu foc, cântă cu foc şi plâng cu foc. Vedeţi? Asta e adunarea adevărată. Referitor la ultimul lucru: plâng cu foc, dacă noi nici măcar nu mai plângem; apoi de plâns cu foc nici nu mai poate fi vorba, nu-i aşa? În adunarea adevărară, fraţii vorbesc cu foc, se roagă cu foc, cântă cu foc şi plâng cu foc dacă au focul în ei. Deci dacă noi, dacă fraţii, dacă surorile nu au focul Duhului Sfânt în ei, apoi de unde să vorbească cu foc, fraţilor? De unde să se roage cu foc, dacă nu e focul Duhului Sfânt în ei? De unde să plângă cu foc, dacă nu e Duhul Sfânt în ei? Şi atunci vine întrebarea: Dar de ce nu mai e focul? Unde a plecat? Unde L-am pierdut?

Omul, când se întoarce la Dumnezeu, dar şi după aceea când îşi dă seama că s-a abătut un pic, mai ales dacă cade în vreun păcat, vine şi se mărturiseşte la preot cu multă căinţă şi vrea să înceapă o viaţă nouă, se aprinde iar focul acela al Duhului Sfânt în el. Însă, ce se întâmplă? Gândiţi-vă la un foc de tabără pe care îl fac oamenii cu lemne afară. Ca focul să fie întreţinut bine trebuie mereu alimentat; trebuie mereu să pui lemne pe foc. Dacă îţi vezi de alte lucruri şi neglijezi focul, el se stinge. Nu arde de la sine.

(…) Omul duhovnicesc trebuie tot timpul să aibă un adaos de lemne pe foc, care să-i crească râvna. Spune Sfântul Teofan Zăvorâtul că dacă omul vede râvna cea trupească şi cea sufletească numai împiedică un pic râvna duhovnicească trebuie fără nicio ezitare să le taie de tot; că, altfel, ajunge focul să se stingă.

(…) Haideţi să ne vedem neputinţele noastre; haideţi să ne smerim şi să vedem locul în care suntem. Să nu trăim în imaginaţia aia că lasă că o să fac, o să dreg, o să lucrez pentru Domnul cât zece… Nu, dragii mei. Suntem slabi, suntem plini de neputinţe, ca să nu mai zic şi de patimi, şi de alte păcate… Haideţi să începem să le reparăm încetul cu încetul, aşa, câte puţin, cu răbdare. Şi atunci, tot punând lemne pe foc, o să crească şi râvna, o să vină şi focul în vorbire, şi focul în cântare…

Cât de mult s-a pierdut focul ăsta în cântare! Să ne rugăm Domnului să pună cât mai mult foc în cântarea noastră şi în viaţa noastră, în trăirea noastră, fraţilor. Că de la focul în trăire şi în viaţă vine şi focul în adunare, şi focul în cântare, şi focul în vorbire, şi focul în cuvânt, în toate. Că dacă nu avem noi foc în viaţă, degeaba ne chinuim să aducem foc în vorbire sau în cântare sau în poezie…

Nu o să vină niciodată. Deci, prima dată foc în viaţă! Să ne rugăm Domnului şi Părintelui Iosif să ne reverse focul Duhului Sfânt în viaţa noastră, să ne aprindă cu totul. Amin”.

Ierom. Pimen Lupu (Certege, AB)

spicuiri din cuvântul rostit la Adunarea Oastei Domnului la Sãrbãtoarea Cincizecimii – Sibiu, 7 iunie 2020

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *