Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Începem un nou calendar

Începem un nou calendar

Începem un nou calendar

Cu acest număr al Foii noastre, „Iisus Biruitorul”, deschidem prima filă a calendarului pe anul 2019, în care se împlinesc 30 de ani de la mutarea la cer a fratelui Traian Dorz, prin aceasta aşezându-i şi memoria lui între cele ale personalităţilor neamului românesc care i-au ctitorit naţiunea, punând la temelia ei propria lor jertfă.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în iniţiativa de a da fiecărui an o semnificaţie proprie, a ales ca anul 2019 să fie închinat omagierii satului românesc, în special prin accentuarea memoriei persoanelor care au supravegheat şi ocrotit această vatră spirituală, preoţii, învăţătorii şi primarii gospodari. Acest an comemorează şi pe patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, oameni care au excelat mai ales în tipărirea de cărţi bisericeşti, împreună cu pomenirea lor fiind aduşi în memorie şi toţi traducătorii de carte bisericească. Iată, în acest context al semnificaţiei anului 2019, Oastea Domnului are din nou oportunitatea de a participa cu ceva propriu istoriei sale, care se apropie de anul ei centenar, la împletirea actelor cultural-spirituale ce vor concretiza aceste omagii.

Un „învăţător” special a fost însăşi Mişcarea duhovnicească Oastea Domnului pentru satele noastre, chiar şi numai gândindu-ne la reducerea analfabetismului din perioada interbelică, nu prin şcolarizare clasică, ci în mod autodidact, din dorinţa nestăpânită de a putea citi Sfânta Scriptură care ajungea pe atunci în satele româneşti mai ales prin iniţiativa Părintelui Iosif Trifa. El a dorit să pună în practică gândul acesta ce i-a frământat pe înaintaşii săi, cum a observat foarte frumos acest adevăr fratele Traian când a vorbit, în anul jubiliar 1988, despre această lucrare a Părintelui Iosif, care, „urmând predecesorilor şi înaintaşilor săi, ne-a adus, împlinind în realitate, gândul cu care au pornit Neagoe Basarab, Coresi, Simion Ştefan, Antim Ivireanu, Şerban Cantacuzino, Andrei Şaguna, Nicolae Bălan, oameni care au avut pe inimă gândul lui Dumnezeu, să aducă poporului nostru lumina mântuirii, care este Cuvântul lui Dumnezeu.”

Dar şi astăzi, în contextul unei alfabetizări aproximativ generale a poporului, infuzia de carte religioasă în satele şi oraşele ţării noastre, cât şi printre românii din afara graniţelor, făcută prin această Mişcare duhovnicească, este evidentă şi poate că s-ar înscrie, dacă cineva ar evalua acest fenomen, între cele mai de frunte, dintre cei mai eficienţi colportori de carte.

Între învăţătorii credinţei, avem în acest an o rubrică specială în această foaie duhovnicească, rubrică consacrată memoriei fratelui Traian Dorz, cum spuneam la începutul acestui editorial deschizător al anului 2019. Ce învăţător ne-a fost el! Inspiraţia lui pusă în versuri a devenit învăţătură pentru mulţi, adesea auzindu-le în media bisericească de la noi ca mărgăritare aflate şi puse în negoţul cel sufletesc.

De asemenea, o altă rubrică intitulată: „Din tezaurul Ortodoxiei” va provoca pe căutătorii de comori să vândă tot ce au spre a face loc în cămara nuntirii cu Hristos a preţioaselor mărgăritare ce ni le va oferi Dumnezeu spre împodobirea inimii. Şi toată pleiada articolelor ce va încununa fiecare număr ajuns în mâna cititorilor va contura mai clar gândul lui Hristos în conştiinţa tuturor.

Aceasta este o dorinţă a Redacţiei şi, dacă ea se va împlini măcar în parte, înseamnă că nu s-a ostenit în zadar.

Preot Petru RONCEA

din săptămânalul duhovnicesc ”Iisus Biruitorul”
Anul XXX, nr. 1 (1186) 31 DEC. 2018 – 6 IAN. 2019

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!