Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Înţelegere şi simţire

Înţelegere şi simţire

Înţelegere şi simţire

Îmi vine în minte o întâmplare din pateric. Un frate care a venit de ceva timp la mănăstire trecea prin nişte ispite foarte mari. Merge la duhovnicul lui şi-i spune: ”am venit de atâta timp la mănăstire şi mi-am dat toate silenţele să implinesc toată rânduiala, dar nu simt nici o bucurie din toate acestea. Mă chinuie cumplit îndoiala şi vreau să mă întorc în lume. Părintele îi dă un răspuns limpede: „dacă ai pornit în drum către Canaan, să-ţi piară oasele în pustie dar în Egipt să nu te mai întorci!”

Părintele Dumitru Stăniloae face distincţia dintre înţelegere şi simţire. Eu trebuie să stărui în ceea ce înţeleg că nu ştiu clipa în care simţirea mea va fi atinsă de prezenţa Lui. Simţirea este o putere suverană a persoanei , dar este şi foarte vulnerabila, nu pot avea totdeauna încredere în ea. Uneori şi sfinţii pot face faptele credinţei fără o simţire deosebită de parcă inima ar fi împietrită. Acesta este sensul „silinţei” şi a „nevoinţei”, să faci ceea ce nu vrei , ceea ce nu simţi. Inima mea este împietrită, trebuie să o frâng până când ea se uneşte cu mintea şi cu celelalte puteri sufleteşti. Când omul ajunge la acest nivel aude glasul Fiinţei şi vede lumea cu ochii lui Hristos.

Şi psalmistul Îl căuta pe Dumnezeu „în loc pustiu şi neumblat şi făra de apă”. Ostenelile şi rugăciunile lui nu întâpinau totdeauna răspunsul lui Dumnezeu, nu îl simţea pe acolo unde Îl căuta.  Vreau să cuceresc împărăţia propriei fiinţe şi să ajung în centrul ei existenţial, adică în inimă. Oricine porneşte spre această ţintă să nu se mai întoarcă chiar „dacă oasele vor pieri în pustie”. În curând lumina va străluci din cele mai „formaliste „ fapte, în inimă se vor auzi zvonuri din cântarea viitoare. Eu nu am ajuns la această stare dar am încredere în cei care au atins-o. Mărturia lor eate atât de convingătoare încât nu încape nici urmă de îndoială.

Vasilica

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!