Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home La Ierusalim, lângă Poarta Oilor… (Ioan 5, 1-15)

La Ierusalim, lângă Poarta Oilor… (Ioan 5, 1-15)

La Ierusalim, lângă Poarta Oilor… (Ioan 5, 1-15)

Zi de Sabat în cetatea lui Dumnezeu, Ierusalim. Poarta oilor, scăldătoarea Betesda. Deși Legea cerea ca în această zi să nu umbli mai mult decât calea unui drum de Sabat și trebuia să te ferești să atingi lucruri, locuri sau persoane impure, Hristos tocmai în mijlocul lor Se arată. Dispus la minuni. Un om bolnav de 38 de ani, mai mult decât viața Mântuitorului, șade în pridvorul Vitezdei așteptând tulburarea apei, semn că un înger al Domnului trasmitea energia vindecătoare apei. Un spațiu plin de bolnavi, de oameni în suferință, care nu prea țineau regulile Sabatului, nu-i așa? Și care, oricum, nu prea contau pentru societatea iudaică, fie ea religioasă sau nu. Domnul, prin cuvânt, redă sănătatea ologului. Porunca e fermă: „Ridică-te, ia patul și umblă!” (Ioan 5, 8). Și omul se însănătoșește, ia patul și umblă. Revine la viață. Trăiește, saltă de bucurie…

Cârcotașii reacționează. Se poticnesc de… patul ologului. Oamenii scaunelor călduțe. Hristos strică Sabatul. Îi face pe ologi să umble. Îi vindecă iertând păcatele lor (Ioan 5, 14). Da. Dar încalcă norma! Cei care păzeau Legea încep să gâdească la uciderea Celui care era Legea. Tot ce nu încape în noima Sabatului trebuie ucis.

De aceea a înviat Domnul în prima zi a săptămânii! Ca să ne dea Duminica. Zi a minunii. De aceea creștinii sunt fii Duminici, prăznuitori ai ei. Atenție doar că ea este furată și ambalată, în culorile țipătoare ale ideologizării, de multă vreme. Festivaluri și alegeri, conflicte politice și dispute sportive vulgare, parade și paparude în paradă strică Duminica. O aruncă în stradă. Iar ologii continuă să încurce. Ca preot, știu bine că suntem deranjanți. Sisteme moderne, care cheltuie milioane de euro și produc tulburări de apă chioară promițând vindecarea, profesioniști teribiliști ai legității științifice imuabile – până la altă primă descoperire –, savanții unei gândiri pozitivate de norma economică se împiedică în ologii ridicați prin iertarea pe care o dăruim ca dar al Mântuitorului Înviat. Pentru toți aceia care vor să țină poporul la Poarta Oilor, e o problemă Biserica. Ea propune terapia Hristos, Învierea, ca formă de vindecare de toate durerile lumii. E limpede că Biserica le strică Sabatul. Pentru că ea este fidelă Duminicii. Care e ziua Domnului, nu a domnilor!

Pr. Constantin Necula
Duminici de fiecare zi
Editura Agnos
Sibiu, 2016

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!