Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home O ŢĂRĂNIME CITITOARE

O ŢĂRĂNIME CITITOARE

O ŢĂRĂNIME CITITOARE

Aceasta este o a doua minune a Oştii Domnului.

O altă minune este că Oas­tea Domnului deprinde pe oa­meni cu ştiinţa de carte. Oa­menii n-au fost bucuroşi de şcoală. Dacă uneori au voit-o, a fost pentru unele foloase ale vieţii: să poată iscăli, să poată izbuti mai uşor la oştire; dar de iubit şcoala n-au iubit-o. Se vede până acum. Sătenii nu învaţă bucuroşi. Nu au poftă de citit.

Şi totuşi iată că prind poftă. Aud ce frumos este cuvântul Scripturii şi al altor cărţi sfinte şi doresc să poată descurca şi ei slovele pe hârtie. Oamenii bătrâni se apucă de învăţat.

Dar care ţărani sunt aceştia? Cei din Oastea Domnului. În tovărăşie cu alţii, doresc şi ei cartea. Azi sunt zeci de mii de ţărani care umblă cu cartea Păstorul creştin ortodox, pe care le-o pune în mână Oastea Domnului.

Avem acum rânduri groase de săteni care doresc de carte. Oastea Domnului are tipografie şi tipăreşte cărţi, dar cei mai mulţi care le citesc sunt sătenii.

O ţărănime cititoare. Asta este a doua minune a Oştii Domnului. Ce n-au izbutit alţii izbuteşte ea. Ea dă dovadă că Biserica poate ce n-a putut sau numai cu greu a putut şcoala.

Oastea Domnului păşeşte cu mari merite în faţa ţării. Şi când lucrurile sunt aşa, se mai gă­sesc ipochimene cu or­bul gă­inilor la ochi şi cu veninul în suflet, care mârâie împotriva ei!

Ea se înfăţişează cu aceste roade!

Care sunt ale voastre? Bârfeala şi acreala.

Arhim. Scriban

«Oastea Domnului» nr. 32 / 6 aug. 1933, p. 3

Arhimandritul Iuliu Scriban şi Oastea Domnului
Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2016

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!