Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home SĂ NE RIDICĂM DIN STAREA NOASTRĂ!

SĂ NE RIDICĂM DIN STAREA NOASTRĂ!

SĂ NE RIDICĂM DIN STAREA NOASTRĂ!

“Enea, te vindecă Iisus Hristos. Ridică-te…

Tavita, scoală-te! Și dându-i mâna, Petru a ridicat-o … ” (Faptele Ap. 9, 34; 40-41).

 

            În pericopa Apostolului de astăzi vedem cum urmașii rânduiți de Domnul Iisus Hristos continuă lucrarea și fac minuni și semne în popor, prin puterea pe care au primit-o de la El. Aceste minuni se cereau a fi făcute întocmai pentru că ucenicii se rugau Sfinților Apostoli să fie căutați și sprijiniți (v. 38) dar mai ales fiindcă aceste lucrări îi motivau și pe ceilalți să se convertească la creștinism. Fapt care ne este relatat de Sfântul Luca, în versetul următor al fiecărei minuni menționate:     “l-au văzut toți cei ce locuiau în Lida și Saron, care s-au și întors la Domnul” (v. 35) iar despre cei din Iope ni se spune că “mulți au crezut în Domnul” (v. 42).

            Dar pentru a putea fi înfăptuite aceste lucrări menționate observăm că se cerea ca cineva să-i cerceteze pe frați, iar cei care o făceau erau în primul rând cei doisprezece apostoli. Ei au fost cei dintâi care au renunțat la ale lor și s-au pus deplin în slujba Domnului. Astfel, în contextul Apostolului vedem pe Sfântul Apostol Petru coborând la creștinii care locuiau în Lida iar apoi la Iope, care se află la o depărtare de 15 km.

            Ce frumos și cât de actual ne învață și pe noi fratele Traian Dorz: “Când este vremea de pace și avem picioarele dezlegate , haideți, fraților, să mergem mereu, cutreierând toate cetățile frățești! Să nu stăm… numai unde sunt mulți. Să mergem atunci nu numai prin Iudeea sau Galilea unde avem cunoscuți, rudenii, prieteni, suflete scumpe și locuri dragi. Să mergem și în Samaria, ca Apostolii, căci Domnul are și acolo suflete alese… Să mergem și la Lida, unde zac slăbănogi sufletești de ani îndelungați … Să mergem și la Iope unde sunt suflete ascunse, dar curate ca aurul …”[1]

            Așa înțelegea frățietatea fratele Traian Dorz și astfel vedea el datoria fraților lucrători. De-a merge pretutindeni și de-a cerceta pe cât mai mulți frați, semănând Cuvântul Sfânt și întârindu-i – asemeni celor dintâi. Dar unde mai sunt oare astăzi frații aceștia care să-și poată lăsa ale lor și să meargă prin țară? Să meargă pe la centrul de la Sibiu… pe la Certege… peste tot unde situația și nevoia o cere. Slavă Domnului că mai sunt câțiva, o rămășiță – care nădăjduim să înflorească din tineretul ce vine din urmă.

            În minunile relatate în Apostol vedem starea celor care deși au stat o vreme în starea de slăbănogire sau moarte, apoi au fost ridicați iarăși. Semnul era vădit, se ridicau la viață. Aceste stări erau trupești, dar noi – cei de astăzi, să căutăm a le înțelege pentru noi ca și stări duhovnicești (Apoc. 3,1), ca și ridicări din starea de păcăt spre sfințenie.

            Nădăjduim că pentru a putea împlini cuvintele – testament ale fratelui Traian Dorz este necesar să ieșim din zona noastră de confort, din rutină, din ceea ce suntem noi obișnuiți – adică să ne ridicăm din amorțeală pentru a puatea fi gata să-L slujim și să-L mărturisim pe El (Matei 10, 32-33), așa cum ne-o cere. Domnul să ne ajute la aceasta!

[1] Traian Dorz, Hristos  – puterea apostoliei, vol. I, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 2010, p. 70

 

Florin Miholca

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!