Oastea Domnului

Trifismul” şi Oastea Domnului

E un eveniment important astăzi, Moţiunea din 12 Septembrie. O, cât a luptat Părintele Iosif Trifa! El a parcurs tot perimetrul Ortodoxiei, de la o margine la alta; dar ţin să spun şi astăzi, cu toată convingerea, din câte am citit, din câte am învăţat de la înaintaşii mei: Părintele Iosif n-a trecut de graniţele Ortodoxiei! Au trecut alţii, care nu lau ascultat, alţii, care au transformat învăţătura lui în trifismTrifismul e una, şi Oastea Domnului e alta. Trifismul reprezintă pe acei ce au mers dincolo de graniţele Ortodoxiei; nu s-au oprit la graniţe. Părintele Iosif Trifa s-a oprit şi a făcut ceea ce se cheamă Moţiunea de la 12 Septembrie. Ea dă un răspuns pentru totdeauna la toate problemele Oastei Domnului şi ale Bisericii. Dar, fraţii mei, n-a fost uşor pentru Părintele Iosif, ci a fost greu, dar el a fost obişnuit cu suferinţa. Cele şapte operaţii pe care le-a avut şi celelalte răni sufleteşti, pe care le-a primit de la cei care erau împreună cu el şi nu l-au înţeles, toate acestea au lucrat în viaţa lui în aşa fel încât nu l-au îndepărtat de Hristos şi de Biserica Lui niciodată. El a rămas aici un fiu credincios al Bisericii lui Iisus Hristos; iar noi, astăzi, suntem în această Biserică, avem libertatea, am ajuns în Canaanul libertăţii; depinde doar cum folosim noi această libertate. (…)

Suntem aici ca să rememorăm acest act important, acela al Moţiunii din 12 Septembrie. Suntem noi vrednici să ducem aceste idei novatoare, idei mântuitoare ale Moţiunii mai departe? Suntem noi, cei de astăzi, ostaşi pregătiţi să luăm făclia şi să mergem înainte? Avem în jurul nostru o serie întreagă de vrăjmaşi. E duhul lumii, care este cel mai periculos, care vrea să facă un amestec, şi noi trebuie să ştim ce să alegem. Să alegem ceea ce am primit şi să rămânem credincioşi şi să rodim, căci numai faptele conving. „Aşa să lumineze credinţa voastră – spune Mântuitorul –, ca oamenii, văzând faptele voastre cele bune, să preamărească pe Dumnezeu, Care este în ceruri.” Faptele conving, atitudinile noastre… De aceea trebuie să fim nişte oameni ai faptei. (…)

Da, acesta este programul Părintelui Iosif Trifa, pe care, pe data de 12 septembrie 1937, la înfăţişat în Oastea Domnului; şi pe acesta trebuie să-l urmăm. Să ne facem un examen de conştiinţă, ca să vedem în ce măsură urmăm noi pe Iisus Hristos şi Biserica Lui, pe Părintele Iosif şi înaintaşii noştri, care au fost împreună cu noi şi au suferit şi au dus Lucrarea spre biruinţă.

Prof. Gh. PRECUPESCU
(din Cuvânt la Adunarea de aniversare şi cinstire a Moţiunii din 12 Septembrie 1937 – Sibiu, 2008)