Home VIAŢA SFÂNTULUI VALENTIN (ORTODOXUL) vs. …VALENTINE’ S DAY…

VIAŢA SFÂNTULUI VALENTIN (ORTODOXUL) vs. …VALENTINE’ S DAY…

VIAŢA SFÂNTULUI VALENTIN (ORTODOXUL) vs. …VALENTINE’ S DAY…

VIAŢA SF.  VALENTIN(ORTODOXUL)

“Pe 16 februarie în calendarul crestin ortodox sunt prăznuiţi 12 Sfinţi Mucenici, care s-au învrednicit nu numai de darul proorocesc şi apostolesc, dar şi de a intra în ceata celor ce au pătimit pentru Hristos, în Cezareea Palestinei. Ei au trăit pe vremea împăratului Diocleţian.

Unul dintre acestia era Sfantul Valent, diaconul Bisericii Eliei, care desi era batran, era ascutit la minte, fiindca stia pe de rost Biblia. Sfantul Valentin dupa ce a suferit mult de la ighemonul Urban, a fost aruncat intr-o temnita, unde a stat doi ani.

Pe data de 16 februarie a fost dus la judecata impreuna cu alti cinci, in fata tiranului Firmilian. Acesta i-a intrebat de unde sunt. Ei au raspuns: Ierusalimul cel de sus este patria noastra! Paganul Firmilian n-a priceput nimic, fiindca timp de 200 de ani Ierusalimul s-a numit Elia (dupa numele imparatului Elie Adrian). Firmilian a crezut ca Sfintii si-au zidit undeva acea cetate si vor sa se impotriveasca romanilor.

Toti cei cinci au fost taiati cu sabia. Apoi Sfantul Valent, pentru ca nu a vrut sa se lepede de credinta in Iisus Hristos, a fost si el taiat cu sabia. Trupurile mucenicilor au fost aruncate in afara cetatii si au zacut acolo 4 zile. Vazand paganii ca nu se ating de ele nici cainii, nici pasarile, nici fiarele, le-au luat si le-au ingropat”.

Preot Ioan

A se vedea şi viaţa Sfântului Mucenic 

Valentin, Episcopul Umbriei,  amintit în calendarul nostru pe data de 30 iulie.

..VALENTINE’ S DAY…

Bucuria mea, incepand cu anul 1989, a aparut in tara noastra sarbatoarea Valentine’s Day, “ziua indragostitilor” (sau ziua iubaretilor, cum ii mai spun unii), in care baietii daruiesc flori, cadouri si felicitari fetelor pe care le iubesc.

Toate acestea se fac in onoarea lui Valentin catolicul. Cine a fost si cand a trait este imposibil de precizat. Aceasta sarbatoare este asociata in Italia cu lupercaliile romane.

Lupercaliile erau sarbatori anuale in onoarea lui LUPERCUS, zeul fecunditatii. Sarbatoarea marca venirea primaverii in vechea Roma si cu aceasta ocazie se organiza un fel de loterie a dragostei, adica, se trageau la sorti nume de fete si de baieti, care deveneau cupluri.

In Europa medievala, oamenii credeau ca ca 14 februarie este ziua in care pasarile isi aleg parteneri.

Iata ce ne spune Sfantul Parinte Arsenie Boca: “Am inceput sa importam “sarbatori”, care constituie acordul dat de catre autoritatile civile, tinerilor de a se desfrana, fara a se teme de nimic. Ce altceva este Valentine’s Day, decat un indemn la desfranare?”.

Preot Ioan

error

Author: Editor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *