Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Vom face milã?

Vom face milã?

Vom face milã?

Postul Naşterii Domnului este presărat cu sfinte Evanghelii despre virtutea milosteniei. Şirul acestora este deschis de „Pilda samariteanului milostiv”, unde aflăm despre samariteanul care ţine legea dragostei şi se apropie cu milă de cel „căzut între tâlhari” (Luca 10, 30). Vor mai urma şi „Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina”, „Pilda celor poftiţi la cină”, dar şi pericopa evanghelică a dregătorului bogat căruia Domnul Iisus îi adresează îndemnul de a-şi împărţi averea săracilor. Toate aceste sfinte Evanghelii ating latura milosteniei, dacă nu o pun chiar în centrul lor. Am cugetat în sinea mea şi mi-am zis: „De ce ni se vorbeşte atât de mult despre milostenie în acest post, şi nu în altul?

De ce nu, de exemplu, în Postul Sfintelor Paşti? Sau al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel? Sau al Adormirii Maicii Domnului”? Şi răspunsul pe care l-am primit a fost acesta: „Oare, nu pentru că nimănui nu i-a fost milă de Maica Domnului când urma să-L nască pe Pruncul Iisus?”. Cu câtă stăruinţă va fi încercat Dreptul Iosif să afle un loc în casa vreunui om din Betleem!… Dar n-a aflat – „…căci nu mai era loc de găzduire pentru ei” (Luca 2, 7).

Şi totuşi Dreptul Iosif caută loc de naştere pentru Sfânta Fecioară şi astăzi… Va urma Sărbătoarea „Naşterii Domnului” nu peste mult timp. Şi vom auzi şi noi o scurtă bătaie în uşă, iar apoi întrebarea: „Primiţi să Se nască Pruncul Iisus în inima voastră?” Ce răspuns vom da? Vom face milă? Sau doar ni se va face milă şi îi vom trimite către o „casă de găzduire”?

Fratele Traian Dorz a pus, în poezia „Te-am văzut plângând aseară”, câteva întrebări:

„Cine Te-a lăsat afară, cine?” / „Care nu Te-a dus în casă, care?” / „Cine Te-a lăsat în ploaie, cine?”

În cele din urmă, după ultima întrebare: „Care Te-a lăsat afară şi-a-nchis uşa cu zăvoară?” primim şi răspunsul: „Tu eşti!” Eu sunt, Doamne, cel care Te-am lăsat afară şi nu Te-am primit în casă. Dar ajută-mă, anul acesta, să trag zăvorul uşii mele şi să Te primesc înăuntru! Amin!

Gabriel ARGHIRE

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *