
„Şi a venit unul din mai-marii sinagogii, anume Iair, şi văzându-L pe Iisus, a căzut la picioarele Lui
Şi L-a rugat mult, zicând: Fiica mea este pe moarte; ci, venind, pune mâinile peste ea, ca să scape şi să trăiască.” (Marcu 5, 22-23)
1.Rugăciunea cere ascultare, după cum ascultarea cere rugăciune. Noi dorim ascultarea lui Dumnezeu la cererile noastre, după cum El dorește ascultarea noastră la cererile Lui.
2.Nu există rugăciune a noastră pe care să nu ne-o asculte Dumnezeu, – dacă nu există cerere a Lui pe care să nu o ascultăm noi (Mt 21, 22; In 15, 7).
3.Dumnezeu ascultă rugăciunile noastre, să credem aceasta din toată inima când ne rugăm.Nu există faptă prea mare și minune prea mare pe care Dumnezeu să nu o realizeze, dacă noi cerem aceasta cu o credință atât de mare și cu o rugăciune atât de fierbinte cât cere minunea pentru care ne rugăm.
4.Cuvântul Domnului ne asigură că El poate face nespus mai mult decât cerem sau gândim noi (Ef 3, 20).Niciodată deci cererile noastre sau gândurile noastre nu vor putea întrece nici puterea Lui și nici dărnicia Lui.
5.Dar noi cerem atât de puțin și atât de slab… Cerem o dată sau de două ori și, dacă nu primim, renunțăm. Cerem acum și, dacă nu ni se dă imediat, deznădăjduim.Cerem și nu primim, pentru că cerem rău (Iac 4, 3).Adică cerem ceea ce ne-ar fi spre rău.Asta este explicația când cerem, dar nu primim.
6.Dumnezeul Bunătății și al Milei știe mai bine decât noi ceea ce este spre binele nostru să ne dea sau ceea ne-ar fi spre rău dacă ni s-ar da.Asta o știe totdeauna – sau o află odată – fiecare credincios care se roagă ascultând.Și ascultă rugându-se.
7.Ce-I cerem noi în rugăciunile noastre lui Dumnezeu?Oamenii ascultători cer să le dea mai multă ascultare.Oamenii iubitori cer să aibă mai multă iubire.Oamenii darnici doresc să aibă mai multă dărnicie.Oamenii smeriți ar dori să aibă mai multă smerenieși oamenii credincioși, mai multă credință;iar cei sfinți le cer pe toate acestea.
8.Să mulțumim înainte de orice rugăciune, pentru răspunsul care ni se va da la ea.Fiindă răspunsul care îl vom primi de la Dumnezeu este cel mai fericit, pentru noi, fie că va fi acela pe care îl așteptăm – fie că va fi cu totul altul.
Traian Dorz, în „Dorim să fim”, Editura ‹‹Oastea Domnului››, Sibiu, 2009, pg. 144-149
Despre anunțul planului de citire al Bibliei în anul 2023: