Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home 1 Decembrie 1918

1 Decembrie 1918

1 Decembrie 1918

1-decembrie-1918-200x141Cinci ani de la măreaţa adunare din Alba – Iulia

Acum sâmbătă (1 Decembrie) se împlinesc 5 ani de când măreaţa adunare de la Alba-Iulia a hotărât alipirea noastră de ţara-mamă. Din acest prilej, se vor şinea serbări în toate şcolile şi prin biserici se vor face slujbe de mulţumire lui Dumnezeu.

Ziua de 1 Decembrie 1918 va rămâne deapururi zi de praznic în Calendarul neamului nostru. N-a sosit aşa pe neaşteptate această zi, ci ea a răsărit din frământările, din luptele, din suferinţele şi aşteptările de veacuri ale unui neam întreg. Înapoia zilei de 1 Decembrie stă toată Golgota neamului nostru, stă câmpia de la Turda cu jerfa lui Mihai, stă  “loagărul” şi mucenicia lui Avram Iancu, stă roata ce l-a tăiat bucăţi pe Horia la Alba-Iulia, stă jertfa celor 800 de mii de căzuţi în război, stă toată istoria trecutului nostru…

Dar parcă aud îndată pe unii răspunzând că “nici un bine nune-a venit după Alba-Iulia”. O ce mare greşală este aceasta că tot cârtim fără să ne dăm seama că toţi suntem de vină pentru unele stări rele ce le avem în ţară …

Românilor! Ziua de 1 Decembrie 1918 ne-a lăsat o moştenire câştigată cu jertfele şi sufeinţele strămoşilor noştri şi stropită cu scump sângele celor 800 de mii de Români căzuţi în războiul cel mare. Să luăm aminte că după împerecherile, certele, păcatele şi zavistiurile noastre de azi strigă şi morţii din morminte. (pag. 1)

“Ceia 800 de mii”

De o vreme încoace un nărav urât a apucat pe cărturarii noştri politici. În certele şi clicăriile lor politice tot mereu şi unii şi alţii pomenesc şi amestecă jertfa celor 800 de mii de ostaşi căzuţi în războiul cel mare. Aşa, mai nou se poate vedea acest lucru de scârbă într-o gazetă de clicărie politică ce a ieşit aici la Sibiu (“Viitorul Sibiului”). A ajuns jerfa cea sfântă a celor 800 de mii un fel de “Banalitate”, adică un fel de lucru de rând pe care politicienii noştri îl aruncă unii după alţii aşa cum aruncă o bâtă, sau o piatră după câini.

Protestăm cu toată tăria împotriva acestui lucru. În jerfa delo 800 de mii, poporul român a pus comorile şi mărgăritarele sufletului său şi aceste comori n-au ce căuta în clicăriile şi tărâţele politici de partid, căci scris este în evanghelie: “nu aruncaţi mărgăritarele voastre în gura porcilor” (Marcu 7, 6)

Pentru apărarea “Imnului Naţional” s-a dat ordin că nu-i iertat să se mai cânte prin cârciumi. Acest ordin să se dea şi pentru apărarea celor 800 de mii. Şi politica de partid îi ca şi crâşma că-i îmbată pe oameni şi îi apucă de ceartă. cerem sus şi tare să nu se mai cânte prin crâşmele politicii de partid despre jerfa celor 800 de mii.  (T) (pag. 2)

Părintele Iosif Trifa

din foaia “Lumina Satelor”, anul II, nr. 47,
Sibiu, Duminică 2 Decembrie 1923

 

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *