Mărturii Meditaţii Social

10 zile printre copii din Africa

Dragi prieteni, conform Wikipedia: Mal d’Africa refers to the feeling of nostalgia of those who have visited Africa and want to go back – adică Boala Africii se referă la sentimentul de nostalgie al tuturor acelora care au vizitat Africa și ar dori să se întoarcă.

Domnul îmi este martor că nici nu fusesem în Africa și îmi era dor de ea: de peste 20 de ani visez să ajung acolo, să văd cum trăiesc oamenii și mai ales, copiii. Domnul mi-a împlinit aceasta dorința şi cu mare bucurie, am descoperit anul trecut Mitropolia Ortodoxă din Rwanda, datorită unor frați tineri și binecuvântați din Iași.

Ei bine, am revenit din Rwanda, la începutul acestei săptămâni după 10 zile magnifice, zile și experiențe unice pe care nu le-am mai trăit niciodată, şi nici nu cred că vor putea fi egalate vreodată.

Mi-e greu să transpun în cuvinte tot ce am simțit dar un lucru este sigur, arde în mine dorința de a mă întoarce cât mai curând și a multiplica trăirile binecuvântate cu oamenii, dar mai ales cu copiii de acolo. Ne-am ținut de mâini și în brațe, ne-am jucat, am zis povestioare, am învățat cântecele, am mâncat împreună orez cu fasole, am simțit bucurie molipsitoare și binecuvântare amestecată cu oboseală fericită.

Este vorba de acei copii extraordinari despre care Mântuitorul ne cere să ne facem asemenea lor, dacă vrem să vedem Împărăţia Cerurilor. Mitropolitul Innocentios ne spunea că un copil african nu va uita niciodată un zâmbet şi o bombonică. Ei sunt viitorul comunităților ortodoxe înființate de curând.

De fapt, nevoile sunt multe și primesc de atunci multe întrebări despre cum pot fi ajutați oamenii de acolo. Ar fi multe de povestit, dar vorba unui frate bătrân, orice ajutor este binevenit, oricât de mic, inclusiv doi cartofi și un borcan cu murături, mă rog, contravaloarea acestora, pentru că e greu de transportat atâtea borcane.

Chiar dacă sistemul de învățământ statal este gratuit, ca la noi, nu-i așa, dar copiii ar avea nevoie, pe lângă mesele calde periodice oferite de parohii, și alte lucruri necesare traiului zilnic. Cel mai mult însă, ei suferă de lipsa banilor pentru coparticiparea părinţilor la taxele școlare, aceştia produc şi vând produse agricole să întreţină copii la scoală. Taxele scolare valoarează începând cu echivalentul a 20 euro pe trimestru, până la 180 Euro la școlile private sau confesionale dar recunoscute prin excelența instruirii care vor da mâine poate un președinte, un ministru sau un primar, sau măcar oameni simpli, cinstiți dar educați la un nivel înalt. Există o sete incredibilă pentru educație, de asemeni am constatat o disciplină impecabilă vizitând într-o zi una din școlile din Rwamagana, localitate la vreo oră de capitala, Kigali.

Mitropolitul Innocentios ne spunea de un vis frumos, pentru Rwanda, împlinit în parte în Burundi, tot pe teritoriul mitropoliei, pentru a avea o școală confesională. La școala din Bujumbara – Burundi, peste 1000 de copii, dorm, mănâncă și învață carte sub îndrumarea Mitropoliei. Același lucru se dorește și la Rwamagana, Rwanda, acolo unde se află sediul Mitropoliei, dar unde se află și o biserică de mărime unei biserici medii din satele noastre, o biserica aflată în construcție pe jumătate.

Ar fi nevoie de sprijin pentru pregătirea viitorilor și actualilor preoți misionari, dar și pentru bisericuțele lor aflate în diferite stadii de construcții, reparații. Când zic biserică, imaginați-vă o construcție minimală, uneori din bolțari de lut, fără pod și tavan, direct acoperișul, precum magaziile noastre de la țară, cu ferestre mici din fier, pentru că alea mari sau din lemn – nici nu am văzut de astea, costa prea mulți bani.

Fraților, am văzut cu ochii mei, cât de puțin le trebuie unor oameni să trăiască, să fie mulțumitori și să dea slavă lui Dumnezeu, față de abundența și nemulțumirea noastră continuă pentru nimicuri, de asemeni, am văzut cum poate fi pusă în practică credința jertfitoare față de teoria credinței fără fapte.

Cum spuneam la început, îmi doresc să întorc curând, și să adâncesc dragostea mea față de frații din Africa. Cine dorește să ajute este binevenit și vă stau la dispoziție pentru toate informațiile necesare. Fiți siguri ca ajutorul vostru va ajunge unde trebuie.

Sorin Tănase
Email: sorintanase01 @ gmail.com
Tel. 0740 430 783

Lasă un răspuns