Oastea Domnului

38 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Teodor Heredea din Beiuș

Preotul Teodor Heredea din Beiuş

A trecut la Domnul în ziua de 28 martie 1986, în timp ce era îngenuncheat în rugăciune în biserica din Beiuş. A fost înmormântat cu multe rugăciuni şi lacrimi, de o mare mulţime de fraţi.

S-a născut în satul Mizieş din judeţul Bihor.
De copil a dus o viaţă foarte grea. Trebuia să alerge singur după câştigarea pâinii zilnice, având o foarte grea stare materială şi părinţi săraci şi bolnavi, cu mulţi copii… Dar munca aceasta l-a făcut răbdător şi smerit. A fost unul dintre sufletele cu cea mai multă răbdare şi smerenie.
S-a hotărât pentru Domnul în anul 1945, intrând în Oastea Domnului în care a luptat şi a răbdat ca un bun ostaş al lui Hristos până la sfârşitul vieţii sale, fiind nelipsit din toate adunările şi misiunile frăţeşti.
După mai mulţi ani, a făcut în particular liceul la Beiuş, apoi, într-o împrejurare binecuvântată, prin câteva examene, a obţinut, cu aprobare specială, diploma de preot, fiind numit în parohia Mizieş, judeţul Bihor…

Prin multe încercări a trebuit el să treacă pentru Domnul şi înainte de preoţie, dar prin şi mai multe a trebuit să treacă după aceea. Hărţuit din toate părţile pentru credincioşia şi statornicia sa în Oastea Domnului, pentru părtăşia lui cu fraţii şi pentru râvna lui plină de căldură şi de răspundere pentru slujba sa în mântuirea semenilor săi, el a avut mult de suferit atât din partea mai marilor săi, cât şi din partea mai micilor.
Dar el a rămas statornic şi neclintit pe calea Domnului, potrivit legământului său cu Domnul, primind să sufere orice şi să se lipsească de toate, numai să rămână credincios în lucrul sfânt.
A ostenit mult pentru Domnul pe drumuri depărtate, pe vremuri grele, prin piedici de tot felul; s-a îmbolnăvit grav de inimă, dar şi aşa era nelipsit din câmpul muncii duhovniceşti.

A trecut la Domnul în ziua de 28 martie 1986, în timp ce era îngenuncheat în rugăciune în biserica din Beiuş. A fost înmormântat cu multe rugăciuni şi lacrimi, de o mare mulţime de fraţi.
Mormântul său este în cimitirul din Deal, de la Beiuş.

Traian Dorz – Fericiţii noştri înaintaşi

mai multe articole aici: https://oasteadomnului.ro/tag/pr-teodor-heredea/

1 Comment

 • marianeagu 28 martie 2015

  ,,Ce-ar fi satul acesta fara de Lucrarea lui Hristos?
  Ce-ar fi tara aceasta fara aceasta Lucrare a lui Hristos?
  Unde as fi eu daca n-ar fi fost un sfant Parinte Iosif care sa-L marturiseasca pana la jertfa pe Hristos cel Ratignit si care sa se daruiasca lui Hristos cu tot ce avea? Unde as fi si eu,unde ai fi si tu fara aceasta propovaduire vie a lui Hristos facuta de Parintele Iosif,care a vrut sa readuca inapoi in Biserica viata si trairea vietii crestine dintai,in care crestinii erau o inima si-un gand si in fiecare zi frangeau painea si erau nelipsiti de la Templu?
  Aceata este menirea noastra in Lucrarea oastei Domnului,sa-L readucem pe Hristos Bisericii noastre Ortodoxe,lumii,tarii,sufletelor celor fara de viata…
  Caci fara de Hristos totul este sec,totul este putred,totul este fara de valoare.
  (Din vorbirea Parintelui Heredea – Corocaiesti – ianuarie 1978)

Lasă un răspuns