Traian Dorz

Cel supărăcios

Nu-i o mai mare nenorocire adesea în viaţa omului decât aceea de a avea de-a face cu un om supărăcios. Cu un om care este gata să se supere pentru orice lucru de nimic. Care, dacă se supără uşor, îi trece greu. Dacă îl poţi supăra pe o clipă, nu-i mai trece o zi, o săptămână şi câte o dată toată viaţa.

Când un astfel de supărăcios este un străin cu care ai de-a face doar din când în când, nu te necăjeşti prea mult. Ştii că stai cu el un ceas sau o zi şi pleci… Dar când eşti cu el chiar în aceeaşi casă şi trebuie să trăieşti cu el o viaţă, atunci este nespus de greu.

Cuvântul Sfânt spune despre el aşa: „Cel supărăcios caută ce-i place lui şi se supără de orice lucru bun“.

Adevăratul credincios al lui Dumnezeu este acela care în toate lucrurile caută în primul rând folosul lui Hristos.

Apoi folosul de-aproapelui său.

Şi numai după aceea folosul său (I Cor. 10, 24-33; Filip. 2, 4).

Dar falsul credincios umblă numai după foloasele lui (Filip. 2, 21), se gândeşte numai la sine, îi pasă numai de el însuşi.

Nici nu se gândeşte la voia lui Dumnezeu .

Nici nu-şi aduce aminte de sufletul şi de bucuria de-aproapelui său.

Ce crudă fiinţă este omul egoist, omul iubitor de sine! Omul care nu-şi vede decât de foloasele lui şi care mereu umblă iritat, supărat, nervos…

Nu există o mai mare nenorocire decât să fie cineva într-o astfel de stare. Şi să ai de-a face cu acela.

Unui astfel de om, dacă este fiu, nu-i pasă de părinţii lui. Dispreţuieşte sfaturile lor. Cheltuieşte banii lor. Risipeşte averea lor. Râde de lacrimile lor. Înnegreşte zilele bătrâneţilor lor.

Dacă este soţie, îşi chinuieşte soţul. Îl înşală. Îl dispreţuieşte, îl bate, îl fură, îl minte şi îl părăseşte.

Dacă este părinte, bea banii copiilor săi. Îi bate, îi poartă goi, flămânzi şi murdari, îi alungă sau îi ucide…

O, ce nenorocire este un om supărăcios!

Doamne Dumnezeul nostru, Te rugăm, dăruieşte-ne mereu o stare liniştită, blândă, bună, răbdătoare. Dă-ne Duhul Tău, Care să ne dea şi să ne păstreze mereu o astfel de stare.

Şi izbăveşte-ne de tot ce irită, supără, enervează şi chinuieşte. Ca să fim fii ai armoniei mereu plină de pace şi de linişte.

Amin.

Traian DorzHristos Pâinea noastră zilnică.

1 Comment

  • adela 9 august 2013

    Ma intreb de ce oare abundenta de cuvantari care ii „demasca” pe cei „suparaciosi”, pe cei ce „tin minte raul” etc ,iar aproape lipsesc cu desavarsire cuvantari in care sa ii invete pe crestini cum sa se comporte ca sa nu faca rau aproapelui,ca sa nu ii supere etc.Ar fi mai logic si mai de folos…

Lasă un răspuns