Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Cu Îngerii, cu pruncii…

Cu Îngerii, cu pruncii…

Cu Îngerii, cu pruncii…

Cu Îngerii, cu pruncii înviați… Aceasta este Biserica pe care vreau să o păstrați în suflet și din lumina căreia să vă aprindeți sufletul când vă năpădește urâtul vieții. Zilele acestea prăznuim îngerii și pruncii înviați, Arhanghelii și pe fiica lui Iair (Luca 8, 41-56). Un amestec ca de miez de noapte a Învierii, întru care oamenii se amestecă îngerilor, de nu mai știi care sunt care. Un amalgam de lumină și nădejde, de sobrietate slujitoare și surâs vindecător. Nu cred că avem un astfel de prag de sărbătoare la voia întâmplării. Îngerul Neamului românesc a văzut destule. Rănit de orgoliile noastre, de răutatea noastră, de lipsa noastră de demnitate, scuturat de convulsiile minciunii din care deseori ne plătim liniștea, se așează dinaintea noastră în rugăciune. Cu Arhanghelii. Cu pruncii înviați.

Nu-i ușor Bisericii să-și plieze liniștea pe furtuni. Uneori chiar nu-i iese, alteori, confundîndu-se cu oamenii ce o alcătuiesc, nici măcar nu încearcă. Prăznuirile ei au însă lecțiile lor. Un tată sfințit de rugăciune și slujire, Iair, care deși gustă din intimitatea vieții cu Dumnezeu, își vede în agonie și apoi în moarte fiica. Bine, dar Dumnezeu Însuși Își va vedea Fiul cel Unul Născut în agonie și în moarte, și încă moarte pe Cruce! Dar ceea ce unește pe Tatăl Ceresc cu Iair, tatăl sfințit din Capernaum, este Învierea. De cele mai multe ori uităm aceasta. Ceea ce ne unește ca fii ai Tatălui Ceresc este Învierea. Uneori uităm că ea este precedată de Judecată, de cântărirea vieții noastre, considerând mereu că putem cârpi, lipi ori mediocriza darurile dăruite din preaplin de Dumnezeu. Uitând lecția bogatului din Duminica ce a trecut. În care bogatul nemilostiv cere semn pentru cei rămași Învierea, părtaș morții fiind. Noi, părtași Învierii, cerem mereu semne de moarte pentru a crede.

Luați seamă la îngeri și la copii. Sunt fragilitatea lui Dumnezeu în miezul unei lumi atinse de bădărănii ideologice și de agonii perfide. Și să reținem cuvintele rostite de Arhanghel la vremea căderii lui satan: Să luăm aminte!

Pr. Constantin Necula
Duminici de fiecare zi
Editura Agnos
Sibiu, 2016

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *