Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Cuvânt depre predică

Cuvânt depre predică

Cuvânt depre predică

  • Ascultătorii judecă predica nu după cuvintele predicii, ci după faima predicatorului.
  •  O greşeală mică şi neînsemnată a micşorat de multe ori slava marilor predicatori.
  •   Cel ce va face şi va învăţa acela mare se va chema (Matei 5, 19). Una este a face şi altceva este a învăţa cu cuvântul şi e nevoie de amândouă pentru o desăvârşită zidire sufletească.
  • Dacă un predicator dispreţuieşte laudele, dar nu face ca predica sa să fie plăcută şi dreasă cu sare (cf. Col. 4, 6), credincioşii îi întorc spatele şi nu are nici un folos de pe urma acestei măreţii sufleteşti; iar dacă vorbeşte plăcut şi cu gust, dar este subjugat de slava dată de aplauze, ajunge tot acolo.
  • Dacă marii predicatori au nevoie de atât de mult exerciţiu şi de atâta muncă pentru ca să-şi păstreze cunoştinţele dobândite, spune-mi, te rog, câtă greutate, cât zbucium şi câtă tulburare nu va avea ca să strângă, cu mult chin, puţine gânduri pentru predica sa, predicatorul care n-a adunat mai dinainte nici o cunoştinţă, ci este silit să-şi adune materialul atunci când trebuie să vorbească? Iar dacă vreunul din cei mai mici decât el, unul cu o slujbă mai mică, predică mai strălucit decât el, atunci trebuie să aibă un suflet dumnezeiesc, ca să nu fie cuprins de invidie şi doborât de tristeţi.
  • Predicatorul trebuie (…), pe cei care, din pricina neştiinţei, nu-i pot judeca cum trebuie predicile, să-i ierte; pe cei care, din pricina invidiei, îi critică predicile, să-i plângă ca pe nişte ticăloşi şi ca pe nişte oameni vrednici de milă; iar pe el nici neştiinţa unora, nici invidia altora să nu-l facă să creadă că a pierdut ceva din talentul său oratoric. Un pictor celebru, care întrece pe toţi ceilalţi pictori în arta sa, nu trebuie să se descurajeze când vede că un tablou al său, pictat cu mult talent, este batjocorit de nişte oameni care nu se pricep la pictură şi nu trebuie să socotească proastă pictura lui, din pricină că o critică nişte necunoscători; după cum, iarăşi, nu trebuie să socotească minunată şi fermecătoare o pictură cu adevărat proastă, din pricină că o admiră nişte nepricepuţi în artă.
  • A-ţi înmulţi talanţii înseamnă să te gândeşti la mântuirea altora. Să se folosească şi alţii din darurile tale.

Sf. Ioan Gură de Aur, «Despre preoţie»

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *