Home Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (IX)

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (IX)

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (IX)

“Atunci cãnd vã alegeți prietenii, alegeți-i pentru dragostea lui Dumnezeu. Şi cum vom alege pentru dragostea lui Dumnezeu, prieteni? Necãutãnd prieteniile care pot aduce bani, legãturi de chefuri, protecții omeneşti, ci urmãrind în prietenie pe cei ce sunt în stare a ne da totdeauna un bun îndreptar sufletului, a ne sfãtui de bine, a ne atrage atenția când am greşit, a ne învinui când am pãcãtuit, a ne ridica când am cãzut, şi prin puterea pãrerilor şi rugãciunilor lor, sã ne ducã la Dumnezeu.”
(Sfântul Ioan Gurã de Aur)

“Nimenea nu e atât de bun și de milos ca Domnul; dar nici El nu iartă pe cel ce nu se pocăiește.”
(Sfântul Marcu Ascetul)

“Iubiţii mei în Hristos, să facem din toată inima faptele milostivirii, socotind pierdută ziua în care n-am ajutat pe cineva fie cu vorba bună, fie împărtăşindu-i din inimă necazurile şi suferinţele, fie mijlocind prin rugăciune pentru el înaintea lui Dumnezeu.”
(Sfântul Ierarh Luca al Crimeei)

“Cea mai bună întreprindere a omului este să-și facă o fabrică de gânduri bune. Atunci chiar și pe cele rele mintea sa le va face bune.”
(Sf. Paisie Aghioritul)

“Fiecare judeca lucrurile dupa masura starii lui duhovnicesti. Daca unul are cugetul stricat, si “masina lui este stricata”, si chiar aur sa pui intrinsa, va face “gloante de aur”, ca sa ucida.”
(Cuviosul Paisie Aghioritul)

“Cele mai multe boli încep de la supărare. Toţi oamenii au câte un punct sensibil. Şi de aceea o supărare pe unul îl va lovi în stomac, pe altul în cap. Medicamentul cel mai bun pentru o boală este bucuria duhovnicească, pentru că ea împrăştie harul lui Dumnezeu în suflet. Bucuria duhovnicească are cea mai mare putere tămăduitoare pentru toate bolile. Ea este alifia dumnezeiască care închide rănile, în timp ce mâhnirea le irită”.
(Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul)

“Ce sunteţi voi, greutăţilor, în faţa Crucii lui Hristos?”
Să zicem: „Bine aţi venit, greutăţilor! Mult câştig duhovnicesc îmi aduceţi! Aţi venit să mă umpleţi de harul lui Dumnezeu, de puterea Domnului… Ce sunteţi voi, greutăţilor, în faţa Crucii lui Hristos?”. Aşadar, vă rog, greul să-l vedem ca pe ceva uşor şi ispita ca pe un prilej de câştig duhovnicesc!
Dacă vreunul dintre voi întâlneşte o ispită, spre exemplu, cineva se poartă urât faţă de voi sau nu vă vorbeşte frumos, să zică: „Uite, ce bine! Îţi mulţumesc, Dumnezeul meu! Ai îngăduit aceasta, ca eu să mă pot cunoaşte mai bine pe mine însumi”.
Greu este să absolvim o universitate, o academie sau să învăţăm două-trei limbi străine, dar ca să coborâm Cerul în inimile noastre e foarte uşor. Este de ajuns numai să vrem.
(Părintele Eusebiu Giannakakis)

“Pomenirea lui Dumnezeu să fie mai deasă decât răsuflarea ta.”
(Sf.Grigorie Teologul)

“Mai bine să fii vorbit de rău decât să-i judeci pe alții.”
(Sfântul Grigorie Teologul)

“Când te vor neliniști gândurile de frica pentru necazurile viitoare, nu trebuie să intri în vorbă cu ele, ci să spui :
“Fie Voia Domnului!”
Aceste cuvinte te vor liniști.”
(Sf.Varsanufie de la Optina)

“L-a întrebat un frate pe Avva Pimen:
– Spune-mi cuvânt:
– Cât arde focul sub cazan, musca nu se poate atinge de el, nici altă târâtoare.Când e rece, atunci se așează pe el.
Așa și monahul, cât stăruie în fapte duhovnicești, vrăjmașul nu izbutește să-l doboare.”
(Patericul egiptean )

“A cădea și a ne răni este propriu oamenilor, de vreme ce și o singură zi de va fi viața omului pe pământ, cugetarea lui este atrasă spre cele viclene încă de la nașterea sa. Dar ca să cădem și să rămânem în cădere , aceasta nu este omenesc.Pocăința îl creează din nou pe om.Ea a fost dată pentru a tămădui sufletul după botez.Dacă ea ar lipsi cu greu s-ar mântui omul.Pentru aceasta virtutea pocăinței nu are sfârșit atâta vreme cât mai este suflare de viață în om, căci li se întâmplă și celor desăvârșiți să greșească.Fiii mei , de fiecare dată când vedeți că gândul vă mustră pentru ceva, luați îndată medicamentul: pocăiți-vă , plângeți , mărturisiți-vă și veți reveni la starea cea bună de mai înainte.”
(Avva Efrem Filotheitul)

via whatsapp

error

Author: Editor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *