Sfinţi Părinţi

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (XII)

„Dumnezeu să mă ierte, dar lumea a ajuns un adevărat spital de nebuni. Oamenii nu se gândesc la cealaltă viață, ci cer numai aici mai multe bunuri materiale. De aceea nu află liniște și aleargă mereu.” (Cuviosul Paisie Aghioritul)

RESPIRĂ-L PE IISUS, INSPIRĂ-L PE IISUS,
și atunci vei cunoaște cine este IISUS ! (Părintele Efrem Filotheitul)

,,Viața pământească este o tindă a veșniciei….” (Sfântul Nicolae Velimirovici)

„Dacă nu L-ai întâlnit pe Dumnezeu pe pământ, nu-L vei întâlni vreodată în cer” (Mitropolitul Antonie de Suroj)

„Întrebat-au unii pe avva Macarie, zicând:
Cum suntem datori să ne rugăm?
Le-a zis lor bătrânul:
Nu este trebuință a vorbi multe, ci a întinde adeseori mâinile și a zice:
«Doamne, precum vrei și precum știi, miluiește!»
Iar de vă stă război asupra, ziceți:
«Doamne, ajută-mi!»
Și El știe ce e de folos și face cu noi milă.”

„E ușor să te arăți smerit, dar aceasta nu înseamnă că în realitate ai smerenie. Ai smerenie adevărată când te smerește celălalt iar tu primești, căci adevărata smerenie este cea în faptă, nu cea în cuvinte.” (Sfântul Paisie Aghioritul)

„Când cerem ceva de la Domnul, cerem rugător şi politicos,şi dacă vedem că nu ne dă,atunci încetăm să-L mai supărăm cu cererea noastră,deoarece cu cât insistăm mai mult, cu atât Se îndepărtează şi El mai tare.Şi, exact când noi vom fi uitat deja cererea,atunci va veni cu rezultatul, fără ca noi să ne dăm seama. Dumnezeu nu uită.A primit mesajul nostru! Îl ţine minte şi,când crede El că a venit timpul, atunci ne împlineşte cererea.De aceea,nu trebuie să stăruim să facă Domnul ce vrem noi şi când vrem noi!” (Sfântul Porfirie)

Avva Iacob a zis:
„M-am dus la avva Matoes şi, înapoindu-mă, i-am zis:
«Vreau să merg la Chilii».
El mi-a zis:
«Salută-l din partea mea pe avva Ioan».
M-am dus la avva Ioan şi i-am zis:
«Avva Matoes te salută».
Bătrânul îmi zice:
«Avva Matoes, iată, cu adevărat, un israelit în care nu există viclenie».
După un an, m-am întors la avva Matoes şi l-am salutat din partea avvei Ioan.
Bătrânul îmi zice:
«Nu sunt vrednic de cuvântul bătrânului, dar să ştii un lucru: când auzi că un bătrân îşi laudă aproapele mai mult decât pe sine însuşi, a ajuns la o mare înălţime duhovnicească. Aceasta e desăvârşirea: să lauzi pe cineva mai mult decât pe tine însuţi».“

«Când eram mai tânăr mă bucuram de fiecare an zicând: am mai sporit puţin duhovniceşte. Acum, când sunt bătrân, mă bucur, cu fiecare an care trece, pentru că mă apropii mai mult de veşnicie». (Părintele Arsenie Papacioc)

„Ar trebui să dați slavă lui Dumnezeu, v-a dat ziua de astăzi că să faceți tot ce trebuie pentru a vă mântui, v-a dat ziua de astăzi ca să-i iubiți pe toți, să-I mulțumiți pentru tot. Chiar în acest moment aveți tot ce vă trebuie pentru a dobândi viață veșnică, chiar în acest moment! Dar îngrijindu-vă pentru ce a fost ieri, și neliniștindu-vă pentru ce va fi mâine, pierdeți ziua de astăzi!” (Pr Joachim Parr)

„Nu se poate fără cruce, asta a fost, asta o recomand și asta vreau cu orice chip să trăiesc.
ȘI CRUCE ÎNSEAMNĂ SĂ DUCI CE NU-ȚI CONVINE !
Marea greșeală a oamenilor este că nu suportă suferința și nu înțeleg că este singura acțiune, singura preocupare, singura trăire împotriva a ceea ce este rău de sub patronarea diavolului. Cine fuge de prigoană, fuge de Dumnezeu, spune Sfântul Teodor Studitul. Biserica are nevoie de prigoane, pentru că te trezesc, te țin prezent și te luptă.” (Arhim. Arsenie Papacioc)

sursa: via whatsapp

 

Lasă un răspuns