Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii

Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii

Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii

Fraților și surorilor, scumpii noștri miri și nași, în primul rând mulțumim Domnului Dumnezeului nostru, prin Domnul Iisus, Care ne-a pregãtit timp de veacuri și peste veacuri minunea mântuirii noastre, trimițându-L pe Domnul Iisus la timpul potrivit ca sã ne rãscumpere de sub puterea întunericului și a pãcatului, sã ne strãmute în Împãrãția Fiului dragostei Lui. De aceea strigãm și noi împreunã cu Sfântul Pavel: Binecuvântat sã fie Dumnezeu, Tatãl Domnului nostru Iisus Hristos, Care ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântãri duhovnicești în locurile cerești, în Hristos Iisus. Cãci și întâlnirea din seara aceasta și nunta din locul acesta, pentru cã a fost chemat Domnul Iisus ca și la cea din Cana, este un loc ceresc. Sã stãm ca înaintea lui Dumnezeu, acum când El a venit și a schimbat toate lucrurile.

Așa cum ne amintim cã stãrile dintâi au trecut, vremurile când sãrbãtorile sau nunțile noastre erau așa de vinovate, era așa de întinatã Taina Nunții, cã plecam din bisericã și mergeam în altã parte, nu în felul acesta. Ieșeam din bisericã cu copilul botezat și mergeam cu el în altã parte, nu în adunarea lui Dumnezeu, și întinam Tainele Sfinte și pecetluite cu Duhul Sfânt de la bunînceput. Cât de fericiți și recunoscãtori ar trebui sã fim noi înaintea lui Dumnezeu, Care a schimbat toate lucrurile în chip așa de minunat, cã ne-a adus o stare nouã, un cer nou, un pãmânt nou, o lucrare nouã, ca sã sãrbãtorim într-un fel nou, curat și sfânt toate Tainele așezate în Biserica noastrã, în neamul nostru, în țara noastrã, în generația noastrã. Ca în felul acesta sã poatã continua și familia felul de trai curat, ca o mireasã sfântã. Așa cum amintește cuvântul, ea simbolizeazã și Biserica care va veni, așa cum aminteam: Iatã cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El este…, cum? Ca o mireasã. Ce vrea sã spunã aceasta? E vorba de starea lãuntricã a sufletului nostru, așa cum zice Sfântul Ioan despre gloata aceea mare pe care n-o putea numãra nimeni, care era în fața carului de domnie a lui Dumnezeu, îmbrãcate… cum? În haine de in alb, strãlucitor și curat, care erau…, ce? Faptele neprihãnite ale sfinților. Așa va fi în Ziua Domnului Iisus când El va veni sã-Și ia pe veci Biserica Lui la El. Ea tot așa va trebui sã fie formatã din sufletele noastre, ale fiecãruia, dacã am crezut Cuvântul, dacã ne-am spãlat hainele în Sângele Mielului de trecutul nostru vinovat, dacã ne-am hotãrât sã trãim prezentul frumos și sã mergem curat spre viitorul strãlucit. Așa cum ne amintește Sfântul Ioan, tot în Apocalipsa: „Ferice de-acum încolo de cei care și-au spãlat hainele în Sângele Mielului, ca sã aibã drept la Pomul Vieții și sã intre pe porți în Cetate!” (cap. 22, vers. 14). Pentru cã numai cei care și-au spãlat hainele în Sângele Mielului vor avea drept la Pomul Vieții și numai în felul acesta Sângele Domnului va fi semnul sau legitimația, am putea spune. Așa cum aici, pe pãmânt, nu poți intra oricând și oriunde, dacã nu ai permis special sau o legitimație specialã, nici în Împãrãția lui Dumnezeu nu se va putea intra fãrã „legitimație specialã”. De aceea amintim cuvântul acesta așa de minunat al Sfântului Ioan din Apocalipsa. Pentru ca Domnul Iisus sã poatã mãrturisi, așa cum El, personal, mãrturisește: „Dacã va mãrturisi cineva numele Meu în fața oamenilor, voi mãrturisi și Eu numele lui în fața Tatãlui ceresc” (Matei 10, 32).

Mãrturisirea începe, așa cum avem sãrbãtoarea noastrã de fațã, întâi cu viața noastrã. Nu toți pot ajunge aici și nu toți au darul sã rosteascã un cuvânt. Și noi am sta în locul cel mai ascuns și mai liniștit, sã ascultãm Sfântul Cuvânt așa cum s-a auzit deasupra Iordanului sau pe Muntele Tabor vorbind Duhul Sfânt: Acesta este Fiul Meu preaiubit, în Care-Mi gãsesc plãcerea. Dar, pentru cã acum nu se mai poate așa, cineva trebuie sã mãrturiseascã numele Sãu întâi cu viața, și dupã aceea sã ne putem ridica în locul acesta, spãlându-ne întâi hainele în Sângele Mielului ca sã avem și noi drept la Pomul Vieții și sã putem intra și noi pe porți în Cetate. Ca astãzi sã putem spune tuturor binele pe care ni l-a fãcut Domnul, sã-L putem binecuvânta pentru minunea și taina vremurilor noastre, pentru lumina și taina mântuirii noastre, pentru sãrbãtorile acestea fericite, pentru vremurile acestea de libertate, de binecuvântare, azi, când ne putem petrece toate sãrbãtorile noastre în felul acesta așa de minunat. De aceea, ele trebuie sã înceapã de aici de pe pãmânt o viațã nouã, un cer nou, un pãmânt nou în care sã locuiascã, de aici, neprihãnirea. Ca atunci când va veni El, sã ne gãseascã neprihãniți și sã ne poatã lua și pe noi o datã cu Mireasa Lui, așa cum aminteam din Cuvânt, fãcând și noi parte din ea, sã ne poatã lua la El, ca astfel sã fim totdeauna cu Domnul. Amin!

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *