Oastea Domnului

Lumina cuvântului biblic nu suferă întunericul păcatelor

Este cunoscută istoria unui om de la ţară care s-a apucat să citească în Noul Testament. El citea, soţia asculta. „Tu nevastă – a zis soţul, oprindu-se în loc – dacă e adevărat ce scrie aici, noi suntem pierduţi. Noi trebuie să ne îndreptăm cu totul viaţa“.

Omul acesta, desigur, mai auzise el vorbin­du-se despre păcat. Mai ştia el ceva, desigur, despre păcat şi virtute. Dar cuvântul biblic i-a arătat păcatul într-o lumină nouă. I-a arătat viaţa şi îndreptarea într-o lumină nouă, într-o lumină hotărâtoare, ce l-a hotărât la viaţă nouă.

Candela cuvântului biblic este o lumină scumpă ce ne însoţeşte până la mormânt şi ne trece şi prin noaptea mormântului. În orice întuneric de încercări şi de necazuri ai ajunge, dacă este Cuvântul lui Dumnezeu făclie picioarelor tale, n-ai de ce să te temi. Nu-i nici un vânt atât de tare şi nici o noapte atât de mare să-ţi stingă această lumină.

Şi ştiinţa este o lumină; dar o lumină ce se stinge când ai avea mai mare lipsă de ea. Unul din cei mai mari filozofi ai omenirii, germanul Scho­penhauer, fiind odată greu bolnav, fu aflat de un prieten al lui citind din Biblie.

– Cum se poate ca tu, prietene, cu cărţile tale de înaltă filozofie, să citeşti în cartea asta învechită?

– Pentru că – răspunse filozoful – am băgat de seamă că filozofia mea la timp de durere nu e de folos cu nimic; nu mă poate ajuta cu nimic. Ea nu-mi poate da ceea ce îmi dă cartea aceasta.

Şi ştiinţa e o lumină, şi cultura e o lumină, dar dacă această lumină nu purcede şi ea din izvorul cel adevărat, din lumina Evangheliei, ea nu preţuieşte nimic.

Sunt atâţia şi atâţia oameni învăţaţi care trăiesc în cel mai grozav întuneric sufletesc. O lumină ce n-are în ea şi lumina credinţei e o lumină ce arată calea cea largă ce duce spre iad.

Un vestit scriitor englez, Oscar Wilde, apucând pe calea fiului pierdut, ajunse în temniţă. Aici a citit Biblia, i s-a luminat viaţa şi a ieşit din temniţă un om nou. „Mulţumesc lui Dumnezeu, zice el, că m-a trimis în întunericul temniţei, ca să aflu Lumina vieţii“.

Dragă cititorule, ai tu în casa ta şi în viaţa ta candela cuvântului biblic? Este Cuvântul lui Dumnezeu făclie picioarelor tale?

Ferice de tine dacă ai această lumină! Ferice de tine dacă la sfârşitul vieţii tale vei putea zice cu Iov: „Candela Lui strălucea deasupra capului meu. Lumina Lui mă călăuzea în întuneric“ (Iov 29, 3). Ferice de tine dacă ai candela cuvântului biblic! Ea va străluci lângă patul tău şi atunci când va sosi noaptea cea mare (moartea) şi te va încredinţa despre făgăduinţa Mântuitorului: „Tot cel care crede în Mine nu va muri, ci va trece din moarte, la viaţă şi din noapte, la lumină“.

Părintele Iosif Trifa , din cartea „Sabia Duhului”
editura „Oastea Domnului”, Sibiu, 2006

2 Comments

  • lucia 18 februarie 2012

    Isuse, Doamne, in MIla Ta cea Mare, asterne-i mamei mele pe patul de moarte drumul catre Imparatia Ta, vegheaza-i ultimele clipe spre a nu se lasa prada deznadejdii si astfel a pierde mantuirea, iti multumesc, Isuse, ai Tai copii neputinciosi suntem cu totii, insa cu ochii tot spre tine cautand, amin!

  • Ioan 18 februarie 2012

    Doamne Dumnezeul nostru care sti neputintele noaste si ai rabdat crucea pentru mIntuirea noastra , nu pentru vrednicia noastra sau pentru , meritul nostru sa ne asculti in acest ceas In care cadem catre Tine preabunule , ce pentru dragostea si mulat Ta mila si Indurare care o ai catre noi pacatosi asculta acum galasul Rugaciuni mele a sarmanului si netrebnicului , rob al Tau iartama si pe mine si pe tot poporul Tau care vetuim pe Intreaga suprafata a pamIntului si Iarta si pe cei ce sunt In greutati in incercari si in intristari si iarta si pe Suriora noastra cea ce este bolnava cu trupul si cu sufletul si o usureaza pe ea de grutatea ce apasa asupra ei pentru rugaciunile Sfintei Tale biserici si ale tuturor Sfintilor tai care bine au placut Tie din toti veci si pentru rugaciunile Nacsatoarei si pururea Feciora maria maica Domnului si a noastra amin amin amin
    Slavit sa fie Domnul In veacul veacului amin amin amin

Lasă un răspuns