Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home “Ne vorbesc Staretii de la Optina“

“Ne vorbesc Staretii de la Optina“

“Ne vorbesc Staretii de la Optina“

CUVINTE DE FOLOS EXTRASE DIN VOLUMUL: “Ne vorbesc Staretii de la Optina“, Editura Egumenita, 2007:

Orice necaz te-ar lovi, orice neplacere ti s-ar intampla, tu sa spui: “Voi rabda aceasta pentru Iisus Hristos!”. Numai sa spui asa si iti va fi mai usor. Caci numele lui Iisus Hristos este puternic: datorita lui, toate necazurile se vor potoli, diavolii vor pieri, supararea si descurajarea ta vor inceta cand vei repeta dulcele Lui nume. “Doamne! Da-mi rabdare, marime de suflet si blandete! Doamne! Da-mi sa vad greselile mele si sa nu osandesc pe nimeni!” (Sfantul Antonie)

Oricate valuri s-ar ridica impotriva sufletului tau, intotdeauna sa alergi la Hristos Mantuitorul si El iti va veni in ajutor si va potoli valurile. Sa crezi ca Domnul ti-a oranduit o asemenea viata spre vindecare; nu o respinge si nu cauta odihna trupeasca, nici pacea falsa; mai intai se cuvine sa fii zguduit si sa induri multe; si daca vei avea o descoperire, ea va usura mult lupta ta si vei avea mai multa liniste decat daca o vei cauta singur. (Sfantul Leon)

Agatati-va de camasa lui Hristos si El nu va va lasa! (Sfantul Varsanufie)

De lupii cei tainici, fara ajutorul lui Hristos este cu neputinta sa ne izbavim – pentru alungarea lor este nevoie de harul Lui cel atotputernic, nu de neputinciosul ajutor omenesc. De aceea trebuie sa mergem pe urmele lui Iisus cu cea mai mare smerenie, Lui sa I le cerem pe toate si inaintea Lui sa revarsam toata durerea noastra si mai presus de aceastea s-o rugam pe Maica Domnului si pe ceilalti placuti ai lui Dumnezeu pentru indreptarea noastra, recunoscandu-ne cu adevarat pacatele si neputintele noastre. (Sfantul Moise).

Ca sa existe rod duhovnicesc, sunt necesare anumite conditii: samanta (cuvant) buna si ogor bun. Rodul se coace daca exista rabdare. Cate cazuri au fost cand omul, nevazand rodul asteptat, a cazut in deznadejde si toate ostenelile lui s-au pierdut. Trebuie sa avem fermitatea de a indura totul. Numai atunci putem nadajdui sa dobandim cele dorite. Prin rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre (Luca 21: 19) (Sfantul Nicon)

In vremurile noastre, Dumnezeu nu le trimite nevoitorilor ispitele pe care le trimitea celor din vechime, deoarece nu le-ar putea indura, si nici nu le da daruri ca acelora, ca sa nu se inalte peste masura. (Sfantul Leon)

Cat de mult trebuie sa asudam, cate osteneli trebuie sa savarsim si cate lipsuri, boli, necazuri si suspine trebuie sa induram pentru dobandirea vesnicei odihne in ceruri! Iar noi credem ca, trandavind, adica sezand pe pat moale, dupa o viata luxoasa, vom si intra in Imparatia cerurilor! (Sfantul Antonie)

Soarta tuturor celor care vor sa se mantuiasca este sa sufere. De aceea, daca suferim, sa ne bucuram, caci se cladeste mantuirea noastra. (Sfantul Nicon)

Nu suntem socotiti a fi smeriti atunci cand ne umilim singuri pe noi insine, ci cand, umiliti fiind de ceilalti, fara tulburare primim aceasta umilinta ca fiind vrednici de ea. De asemenea, sterpiciunea noastra sufleteasca, fara sa vrem, ne coboara in adancul smereniei si patimile care ne chinuie au aceeasi influenta. (Sfantul Macarie)

Straduieste-te sa pui de acord purtarea smerita exterioara cu smerenia launtrica. Socoteste-te cea mai rea si ultima dintre toti, nu numai cu buzele rostind, ci in inima cugetul inradacinand; el iti va aduce liniste. (Sfantul Macarie)

Pentru cei mandri, mustrarea este cutit ascutit, iar pentru cei smeriti comoara bogata. (Sfantul Antonie)

Slava desarta, daca o atingi cu degetul, tipa: are pielea fina.  (Sfantul Ambrozie)

Cine ne mustra ne daruieste, iar cine ne lauda ne jefuieste. (Sfantul Ambrozie)

Laudele adresate tie sa nu le asculti si sa te temi de ele. Adu-ti aminte ce spune unul dintre Sfintii Parinti: daca cineva te lauda, sa te astepti si la mustrare din partea lui. (Sfantul Ilarion)

Trebuie sa ne inspaimante orice slava si lauda omeneasca, pentru ca, dupa invatatura Sfintilor Parinti, “nu numai daca primesti slava de la oameni, dar si daca asculti sunetul acestor cuvinte si te desfeti cu ele, pierzi slava vesnica“. Nu ingadui, Doamne, sa fim atrasi de desfatarea cu slava desarta de aici! (Sfantul Macarie)

Toata greseala din partea noastra consta in faptul ca nu vrem sa ne supunem voii atotbunei Pronii a lui Dumnezeu, care ne arata prin imprejurari calea folositoare sufletului, ci tot cautam o cale linistita a noastra, care exista numai in vise, iar in realitate pe pamant nu exista; nu toti, ci numai unii vor avea parte de liniste… atunci cand li se va canta: “Cu sfintii odihneste…” (Sfantul Ambrozie)

Toti traim acum si umblam in umbra mortii, caci moartea nu este peste mari si tari, ci este langa fiecare. Ne inspaimantam de moartea unuia si a altuia, insa hotararea cu privire la indreptarea noastra o amanam pe viitor, cand limba noastra nu va mai putea vorbi. (Sfantul Antonie).

Mare nenorocire sufleteasca este viata imprastiata. O impresie deosebit de neplacuta le produce celor care accepta imprastierea dupa ce au inceput deja sa duca o viata atenta. Crestinul evlavios trebuie sa-si petreasca viata cu toata atentia fata de sine si cu trezvie. Privegheati si va rugati ca sa nu intrati in ispita (Marcu 14:38) – a spus Domnul. (Sfantul Nicon)

Cine a izbutit sa-si aprinda candela sa, acela va triumfa impreuna cu Preadulcele si Preadoritul sau Mire in rasunetul cel mare al celor ce praznuiesc. Iar candela aceasta este rugaciunea. Inima este fitilul, rugaciunea este focul, iar bucuria cea negraita in inima rugatoare este lucrarea Duhului Sfant sau desfatarea in logodna cu Mirele Ceresc. De aceea va si indemn si va rog: nu motaiti, nu pierdeti timpul cu rasete si glume, caci timpul nu se mai intoarce; toate aceste mangaieri vremelnice se vor preface in carbuni aprinsi, in duhoare si miros urat, in intuneric de nepatruns si nu ai unde sa fugi. De aceea le-a spus Domnul celor iubiti ai Sai: Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita (Matei 26: 41). (Sfantul Anatolie)

sursa: aici

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *