Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home A apărut un nou CD cu cântări ale Oastei, “Suflă vântul contra noastră”…

A apărut un nou CD cu cântări ale Oastei, “Suflă vântul contra noastră”…

A apărut un nou CD cu cântări ale Oastei, “Suflă vântul contra noastră”…

Oastea Domnului a fost întotdeauna o şcoală. O şcoală a mântuirii, în care ne sunt predate de către fericiţii noştri înaintaşi toate cele necesare mântuirii sufletelor noastre. Şi, în acelaşi timp, o binecuvântată împreună-lucrare, atât între noi şi Dumnezeu, cât şi între feluritele daruri pe care Hristos le-a sădit în fiecare dintre noi. Între aceste daruri însă, un loc special a fost hărăzit cântării, creaţiei acesteia împrumutate din exprimare îngerească şi lăsate între noi pentru a ne aminti mereu de Cer.

În deschiderea cărţii de cântări din 1934, Părintele Iosif Trifa menţiona cu lucidă amărăciune: „Cântarea religioasă era la început pe buzele tuturor. Făcea parte din viaţa creştină. Era o lipsă a sufletelor, pentru că oamenii erau plini de Duh Sfânt. Erau cu adevărat copiii lui Dumnezeu. (…) Dar în decursul vremii cântarea s-a răcit şi ea şi s-a stins mereu. Azi cântarea religioasă a ieşit parcă cu totul din lume. A rămas aproape numai în biserică. Parcă a scos-o cineva din lume şi a încuiat-o în biserică. Viaţa creştinilor de azi nu mai răsună de cântări religioase ca la începutul creştinismului”. Or, Lucrarea Oastei a redat Neamului nostru tocmai această demnitate a cântării religioase.

Ca o datorie sfântă a acestei predanii, de curând a apărut un nou CD cu cântări ale Oastei, Suflă vântul contra noastră…, de această dată în interpretarea exemplară a Părintelui Iosif Toma (Casa Centrală a Oastei Domnului, Sibu). Spunem exemplară, pentru că atât Părintele Iosif, cât şi fratele Sava Constandache şi toţi ceilalţi fraţi implicaţi în acest proiect şi-au dorit ca aceste cântări să redea cât mai fidel modul în care înaintaşii noştri au înţeles şi au redat Frăţietăţii cântarea de la Oaste. O cântare curată, de o simplitate seducătoare, dar şi de o acurateţe profundă, chemătoare şi temătoare de Duhul Lucrării.

Ferice va fi de omul, La umbra Crucii Tale, Spune-mi mie, Doamne, Plânge, Măicuţă sunt doar câteva din cântările acestui album, interpretate după cele mai veche melodii cunoscute între fraţi, în inconfundabilul stil bănăţean, specific Pr. Iosif Toma.

De menţionat şi faptul că toate aceste piese au fost selectate din ediţia 1934 a cărţii de cântări a Oastei Domnului, apărută pe atunci sub îngrijirea Pr. Iosif Trifa şi a lui Tit Trifa.

Un CD-efort de recalibrare, dacă vreţi, a specificului cântării de la Oaste, care ar trebui să fie normativ pentru orice ostaş. Albumul poate fi comandat la Librăria Cartea de Aur, Sibiu, la preţul de 10 lei.

Redacţia Iisus Biruitorul

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!