Anunţuri

Adunarea Oastei Domnului la Sibiu – Basilica.ro

Basilica_stireŞtire preluată de pe Basilica.ro.

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la Sibiu prima Adunare naţională a Oastei Domnului din acest an, prilejuită de pomenirea întemeietorului acestei mişcări spirituale din Biserica Ortodoxă Română, părintele Iosif Trifa. Programul Adunării a conţinut slujbe religioase, procesiuni, cuvinte de învăţătură şi momente duhovniceşti, informează “Ziarul Lumina”.

Manifestările spirituale au început sâmbătă, 8 februarie, la Casa Oastei Domnului din Sibiu, unde a avut loc Adunarea de Tineret, prin care s-au prezentat acestei categorii de participanţi reperele biografice şi lucrarea misionară a părintelui Iosif Trifa, cel care a pus bazele mişcării spirituale ortodoxe în perioada interbelică.

În seara zilei, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, s-a oficiat slujba Vecerniei, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Din soborul de preoţi, alături de slujitorii Catedralei mitropolitane, au făcut parte mai mulţi preoţi membri ai Oastei Domnului din diferite părţi ale ţării. Catedrala mitropolitană s-a umplut de credincioşi din toată ţara şi din străinătate, chiar dacă vremea capricioasă nu a permis multora să ajungă la Sibiu pentru a se ruga la mormântul părintelui Iosif Trifa, un părinte duhovnicesc pentru toţi membrii Oastei Domnului.

După slujba Vecerniei şi după Litie, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor din Oastea Domnului despre importanţa rugăciunii pentru cei trecuţi la Domnul, despre bogăţiile duhovniceşti ale slujbelor religioase oficiate în această perioadă dinaintea Triodului şi i-a binecuvântat pentru participarea la pomenirea părintelui Trifa. „Ne rugăm ca binecuvântarea cerească să se pogoare şi peste dumneavoastră, cei care aţi venit în pelerinaj la acest loc ales de Dumnezeu, pentru a-l cinsti pe părintele Iosif Trifa. Avem o datorie imensă de a ne ruga pentru cei trecuţi dincolo, pentru că prin aceasta ne rugăm şi pentru noi.

Dumnezeu să vă întărească în tot ceea ce faceţi, astfel încât viaţa pe care o duceţi în cadrul Bisericii noastre să vă aducă mântuirea“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

O tradiţie de peste 70 de ani

Întâlnirea Oastei Domnului la Sibiu a continuat până seara târziu cu rugăciuni şi cântări ortodoxe, cuvinte duhovniceşti şi elogieri ale vieţii şi activităţii părintelui Iosif Trifa. 

A doua zi, sute de membri ai mişcării spirituale au venit în procesiune de la Casa Oastei Domnului până la mormântul părintelui Iosif Trifa din cimitirul municipal din Sibiu, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi, la parastasul pentru întemeietorul Oastei Domnului şi la celelalte manifestări duhovniceşti. 

Tradiţia ca în cea mai apropiată duminică de ziua de 12 februarie, data trecerii la Domnul a părintelui Iosif Trifa, membrii de pretutindeni ai Oastei Domnului să se întâlnească la Sibiu este una îndelungată. 

„Imediat după trecerea la Domnul a părintelui Iosif Trifa a existat tradiţia ca fraţii ostaşi să se întâlnească la mormântul său, în jurul datei de 12 februarie. În aceste zile, la 76 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Iosif Trifa, ne bucurăm să primim numeroşi membri din ţară şi din străinătate“, ne-a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc.

Chemarea la o viaţă duhovnicească

Părintele Iosif Trifa a trăit în perioada 3 martie 1888-12 februarie 1938. A absolvit cursurile Academiei Teologice din Sibiu, iar în 1910 a fost numit învăţător la Şcoala Poporală din comuna Vidra de Sus, judeţul Alba. În acelaşi an a obţinut şi „Atestatul de Cualificaţiune“ pentru misiunea de preot. În 1912 a fost hirotonit preot pentru Parohia Vidra de Sus, după care a început o intensă colaborare cu presa din acea vreme, prezentând viaţa moţilor din acea vreme în publicaţii precum „Telegraful Român“, „Revista Teologică“, „Foaia Poporului“, „Renaşterea Română“ sau „Tribuna“.

În 1921 a fost chemat de Mitropolitul Nicolae Bălan pentru a fi duhovnic la Academia Teologică din Sibiu. Anul următor a pus bazele săptămânalului „Lumina Satelor“, publicaţie pusă în slujba de emancipare a poporului. În 1923 a iniţiat mişcarea spirituală Oastea Domnului, iar chemarea la o viaţă spirituală intensă a fost publicată chiar în primul număr al „Luminii Satelor“.

1 Comment

  • angela ciubancan 11 februarie 2014

    MI-a placut

Lasă un răspuns