Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Din învăţăturile Sfântului Vasile cel Mare – Despre mândrie

Din învăţăturile Sfântului Vasile cel Mare – Despre mândrie

Din învăţăturile Sfântului Vasile cel Mare – Despre mândrie

Voieşti, oare, să te făleşti cu toată bogăţia bunurilor tale, sau cu cetatea în care te afli să te măreşti, sau cu frumuseţea ta trupească să te îngâmfezi, ori cu cinstea pe care o primeşti de la toţi?
Ci ia aminte la tine, că pământ eşti şi în pământ vei merge. Că viaţa ta ca iarba se vestejeşte şi ca o floare care cade. Caută la cei mai dinainte care au fost îmbrăcaţi cu slavă.
Unde sunt cei care au ţinut dregătoriile cele mari, cei care au stăpânit cetăţi? Unde sunt împăraţii cei mari? Au nu sunt toţi ţărână, au nu sunt toţi praf? Au nu a mai rămas pomenirea lor în cele câteva oase? Pleacă-te şi priveşte în mormânt: putea-vei, oare, să alegi care este sluga şi care este stăpânul?

Nu te opri la cele trecătoare. Drept aceea, aducându-ţi aminte de firea ta, să nu te înalţi niciodată, că tot trupul omenesc este putrejune şi slava lor ca o floare ce trece. Că iată, ca o haină se învecheşte trupul şi ca de nişte molii se mănâncă. Ci, ia seama că sufletul şi trupul sunt ca un frate cu o soră. Să nu vieţuiască, deci, sufletul tău fără grijă de trup, nici trupul tău fără suflet.

Socoteşte că se cuvine a împărţi averile pe jumătate, pe cât trupului, pe atât şi sufletului. Iar păcatul omenesc este asemenea cu o haină nespălată, că aşa este şi păcatul negru . Şi dacă nu te cureţi de el, apoi tot mai mult se înnegreşte. Să ne pocăim, deci, ca să luăm de la Dumnezeu iertare.

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!