Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Lumina de la Certege

Lumina de la Certege

Lumina de la Certege

“Se-nvăluie-n rugă, năvalnic,
un dor strămoşesc tot mai viu,
adus din Certege în sfeşnic
să ardă pe-altar la Sibiu…”

Două locuri cu rezonanţă adâncă în sufletul oricărui frate şi soră de la Oastea Domnului…

Două locuri, de unde a început să ardă o lumină pentru paşii noştri şi un “altar” unde ar trebui să mergem mai des să aducem prinosul recunoştinţei noastre pentru Părintele nostru sufletesc, cel care ne-a îndreptat privirea spre Împărăţia Cerurilor.

Şi unul şi celălat loc “strigă” după noi, după mulţimea de fraţi risipiţi, unii, de bună credinţă, dar nedumeriţi, alţii prea ocupaţi cu nimicurile trecătoarei noastre existenţe. Domnul să ne ierte dar mă gîndesc că nepăsarea mea, a noastră, produce multă durere Părintelui Ceresc, care ne mai îngăduie şi ne dă timp de pocăinţă pentru starea noastră “căldicică”. Nici reci, dar nici în clocot. Apoi, mă gîndesc că Părintele nostru sufletesc îşi vede moştenirea şi via nelucrată sau lucrată prea puţin. Cred însă, din toată inima, că Mila lui Dumnezeu, dar şi jertfa şi sudoarea înaintaşilor, nu ne lasă să dormim prea mult, în ciuda Celui Rău care ar vrea Oastea nimicită sau cel puţin diluată în misiunea şi puterea de “a naşte încă, candidaţi spre Înviere”.

De curînd, purtînd în suflet “dorul strămoşesc, tot mai viu“, ne-a îngăduit Dumnezeu să ajungem la Certege, locul de naştere şi copilărie al Părintelui Iosif Trifa. Pentru fraţii care nu ştiu, moş Dumitru, cel care a cumpărat casa de la rudele Părintelui, de curând a trecut la Domnul, dar încă de când era în viaţă, a avut dorinţa să dea frăţietăţii Oastei Domnului, bucuria şi posibilitatea de a face o casă memorială Părintelui Iosif Trifa. Din punct de vedere juridic, casa şi locul aparţin de ceva vreme, Asociaţiei Oastea Domnului, Sibiu.

Din punct de vedere practic, casa şi locul au nevoie urgentă de îngrijire. Şi cu ajutorul Domnului, cîteva mici intervenţii rapide pentru a putea trece anotimpul rece s-au făcut, dar tot mai e mult de lucru. Cîţiva fraţi din diferite zone ne-am întîlnit de cîteva ori şi mai jos se văd câteva fotografii cu reparaţia acoperişului cuptorului. De asemeni, a fost reparat şi întărit gardul, curăţată parţial curtea, curăţenie primară în interiorul casei, se lucrează la aducerea apei curente în curte şi la refacerea drumului de acces.

Acestea sunt intervenţiile de moment, ce-i drept, făcute cam în grabă, perfectibile, uneori pe vreme ploiasă. Dar casa are nevoie de restaurare, conservare şi amenajare finală ca şi casă memorială. Prin intermendiul unor fraţi s-a luat legătura cu un inginer constructor, doctor în restaurare clădiri de patrimoniu, asistent la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, care şi-a exprimat dorinţa de a contribui la acest proiect şi nădăjduim din primăvară să putem demara lucrările de restaurare.

Cum am scris mai sus, mai e mult de lucru, cel puţin până la prima zăpadă. Cei care doriţi să daţi o mînă de ajutor, fie printr-o zi sau mai multe, de lucru fizic, sau printr-un ajutor material, vă rugăm să ne contactaţi la nr. de telefon: 0742 225714 – Pr. Claudiu Melean, 0740 430783 – Sorin Tănase sau  0753 152328 – Gelu Săvărăşan. Când se va face o nouă întîlnire de muncă vom anunţa aici pe internet.

Slăvit să fie Domnul!

Sorin Tănase

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *