Mărturii Meditaţii Traian Dorz

OMUL ŞI LOCUL ( II )

11. Un proverb al nostru spune aşa:
Dacă ţi-e nevasta mică,
ori te-apleci,
ori ţi-o ridică;
daca te-ai unit cu ea,
vezi să-ţi fie-asemenea.

12. Asta înseamnă că, atunci când mergi cu cei desculţi, ori să-i încalţi şi pe ei, ori să mai umbli şi tu desculţ. Altfel tu vei ajunge să te ruşinezi de ei, iar ei vor ajunge să te dispreţuiască pe tine.

13. Dacă doreşti un loc în casa lui Dumnezeu, vezi mai întâi să te faci vrednic de el – şi numai apoi să-l ocupi. Dacă ai ajuns acolo împins de împrejurări, dă-ţi toate silinţele să te ridici până la datoria ce ţi-o cere el.
Dacă nu reuşeşti, mai bine lasă-l altuia. Dacă te vei retrage tu – vei fi cinstit. Dacă te va respinge el – vei fi ruşinat.

14. Dacă doreşti să ajungi la nunta împăratului, treci pe la poarta Lui, unde fiecărui invitat i se dă haina de nuntă. Fără ea nu intra acolo, fiindcă Stăpânul vine în control şi El te va descoperi.

15. Nu intra în adunarea Domnului şi nu sta între copiii Lui fără naşterea din nou. Numai această taină sfântă îţi va da dreptul şi cinstea de a sta acolo cu vrednicie.

16. Locurile din adunarea Domnului de pe pământ sau din cer se câştigă numai prin concursul smereniei şi curăţiei, după cum spune Mântuitorul la Matei 20, 23. Tatăl le dă acelora care vor fi cei mai smeriţi şi mai nevinovaţi (Mt 18, 1-4).

17. Vrei un loc de cinste în faţa Domnului şi a alor Lui? Atunci apleacă-te cel mai jos, munceşte cel mai devotat, roagă-te cel mai fierbinte, iubeşte cel mai mult şi suferă cel mai răbdător.
Atunci îl vei avea sigur şi pe pământ, şi în cer.

18. Dar dacă atunci când n-ai un loc de frunte eşti smerit – cu atât mai mult fi smerit atunci când l-ai dobândit. Pentru că spre el te sui. Dar de la el te prăbuşeşti.

19. Dacă ai ajuns într-un loc de frunte şi nu-ţi ai conştiinţa răspunderii şi smereniei potrivită cu el, – ai grijă! Nu mânca şi nu bea cu nelegiuiţii şi nu asupri pe cei peste care te-a înălţat Stăpânul, ca nu cumva să vină pe neaşteptate controlul Său şi să te afle aşa – căci ştii ce soartă ţi s-a spus că te aşteaptă (Mt 24, 45-51).

20. Dacă eşti pus străjer, veghează, fiindcă răspunzi pentru multe şi pentru mulţi. Nu dormi la post şi nu sta nepăsător de nici o primejdie, cât de mică, sau vrăjmaş, cât de slab. Strigă înainte de a ajunge focul la acoperiş, lupul în staul şi sabia asupra ţării.
Cu o clipită prea târziu, eşti pierdut (Ezec 33, 6).
Doamne Dumnezeul nostru, dă poporului nostru şi străjeri sfinţi, şi o ascultare sfântă. Amin.

Traian Dorz
din cartea „Semănaţi Cuvântul Sfânt„,
editura „Oastea Domnului”, Sibiu

Lasă un răspuns