Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home „Şi, pe alocuri, vor fi cutremure de pământ“… (Matei 24, 7)

„Şi, pe alocuri, vor fi cutremure de pământ“… (Matei 24, 7)

„Şi, pe alocuri, vor fi cutremure de pământ“… (Matei 24, 7)

Pe lângă alte multe răutăţi şi urgii pe care le-au avut, anii de după război au fost plini şi de cutremure de pământ. Nu trece lună în care să nu se audă despre „cutremure pe alocuri“.

În anul 1924 a fost groaznicul cutremur din Japonia, în care au pierit peste trei sute de mii de oameni. Anii 1927 şi 1928 au fost nişte ani ai cutremurelor. În anul 1928 a fost şi cutremurul din Balcani care a ţinut două luni.

Sunt şi aceste cutremure un semn al vremilor ce le trăim.

Despre cutremurele de pământ, ştiinţa are trei păreri. Unii spun despre cutremure că sunt stârnite de nişte uriaşe goluri ce s-ar afla în pântecele pământului. Alţii spun că de un strat de pământ care este încă în fierbere, care nu s-a răcit de tot. Şi iarăşi, alţii spun că atracţia soarelui şi a lunii ar mişca scoarţa pământului. Ştiinţa nu ştie nici azi cauzele adevărate şi precise ale cutremurelor.

Lucrul acesta îl ştie numai credinţa. Nu ştiinţa, ci credinţa e chemată să explice cutremurele de pământ. Cutremurele de pământ sunt grăiri despre tăria şi puterea lui Dumnezeu. Cutremurele vorbesc celor necredincioşi, celor mândri şi îngâmfaţi despre puterea lui Dumnezeu. Domnul de sus este „Cel ce caută spre pământ şi îl face pe el de se cutremură, Cel ce se atinge de munţi şi ei fumegă“ (Ps. 103, 32). „Cutremurat-ai pământul, Doamne, şi l-ai tulburat pe el“ (Ps. 52). „Să se teamă de Tine tot pământul şi să zică: cât sunt de înfricoşate lucrurile Tale!“ (Ps. 65, 3).

În vreme de cutremur poate afla omul cât este de slab şi de neputincios faţă de Făcătorul lui şi al lumii. Cutremurul ia omului reazemul cel mai sigur ce-l are: pământul de sub picioare. Cutremurul prăbuşeşte toate reazemele cele pământeşti ale omului. Atunci numai se arată ce preţ mare are reazemul cel sufletesc, reazemul credinţei. Oraşe şi sate întregi s-au prăbuşit în Bulgaria într-o clipă de vreme, ca nişte ridicături făcute de nişte biete furnici.

Înainte de cutremurul din Bulgaria, în oraşul Fili­popoli, un bogătan îşi sfârşise de zidit un palat. Şi tocmai în preseara cutremurului dăduse un mare banchet, de bucuria intrării în casele cele noi. Dimineaţa era pe stradă, abia scăpat cu fuga, numai cu hainele de noapte pe el. Palatul său era una cu pământul. Într-un alt loc, pământul s-a crăpat şi a înghiţit case şi oameni.

Cutremurele sunt, mai departe, o strigare şi o chemare a Domnului Dumnezeu către oameni şi popoare, să se lase de răutăţi. Cutremurul este un semn prin care Domnul vorbeşte cu neamurile pământului. „Tulbura-se-vor nea­mu­rile şi se vor spăimânta cei ce locuiesc pe pământ de semnele Tale, Doamne“ (Ps. 64, 8). De ani de zile avem mereu astfel de semne care „tulbură neamurile şi le înspăimântă“. Şi războiul a fost un astfel de semn. Şi plăgile ce ne îmblătesc şi cutremurele şi toate celelalte frământări sunt tot atâtea semne prin care Domnul ne arată că într-o clipeală ne poate trimite pieirea şi ne cheamă să ne lăsăm de răutăţi. „Luaţi învăţătură, ca nu cumva să se mânie Domnul pe noi“ (Ps. 2, 12).

 

Părintele Iosif Trifa, din volumul „Trăim vremuri biblice”

error

Author: admin

Comentarii

  1. Un articol vechi, dar totusi atat de adevarat!
    Am studiat la facultate foarte mult despre aceasta miscare a pamantului: seismul. Omul a incercat in zilele noastre sa construiasca totul astfel incat sa poata sta in picioare in fata cutremurelor. Totusi dupa cum merg lucrurile in tara noastra, ori cutremurele de pe timpul parintelui Iosif, ori cel din 1977 ori unul de maine dimineata, tot atatea victime ar face. Deci oricum ar fi, nadejdea noastra a romanilor ar trebui sa fie numai la Dumnezeu, aici ne mai intrand in calcul ca avem vreo baza in betoanele de deasupra capului.

    Si totusi in lumea anilor 2000 la 87 de ani distanta de ce scria parintele, intr-o tara ca Japonia care este miscata zilnic de mici cutrenure, in care tehnica si stiinta a ajuns la un nivel atat de inalt, cu cladiri inteligente si tot ce poate gandi mintea omeneasca in materie de siguranta la seism, o mica onduire a pamantului face 28.000 de victime omenesti. Asta ne demonstreaza clar, ca in orice copac inalt ar urca oamenii cu stiinta, nu ar putea sa se adaposteasca de Puterea Celui Preainalt. Slavit sa fie EL!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!