Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Din învăţăturile Sfinților Părinți – despre Prejudecati si superstitii

Din învăţăturile Sfinților Părinți – despre Prejudecati si superstitii

Din învăţăturile Sfinților Părinți – despre Prejudecati si superstitii

Sf. Ioan Gură de Aur
din „Parinti, copii si cresterea lor”

După căsătorie, dacă se nasc copii, vom vedea și aici aceeași nebunie și multe obiceiuri care te fac să râzi.

Într-adevar: când vine vremea să se pună un nume copilului, nu-i dau un nume de sfânt, cum obișnuiau cei de demult, ci aprind lămpi și le dau nume. Apoi copilului îi dau numele lămpii care a ținut cel mai mult, zicând că așa va avea viață lungă.

Iarași, dacă se întâmplă ca pruncul să moară, și se întâmplă des, mult se mai distrează vicleanul că i-a înșelat ca pe niște copii fără minte.

Ce să mai spunem despre talismanele și despre clopoțeii de la mână sau despre ața roșie și celelalte, toate lucruri prostești?

Lângă copil nu trebuie să punem nimic altceva decât crucea care îl va apăra. Astăzi se pare că-L disprețuim pe Acela Care a reușit să întoarcă la Dumnezeu lumea întreagă, Care i-a dat lovitura mortală diavolului și i-a nimicit toată puterea, în schimb, încredințăm ocrotirea și siguranța copilului unei ațe, unui fir sau altor asemenea talismane. Să mai spun și ce poate fi mai de râs decât acestea?

Femeile, doicile sau servitoarele iau noroi după baia copilului și îi fac cu degetul un semn pe frunte, îl ung cu namol, iar dacă cineva întreabă la ce folosește, îi răspund că alungă piaza rea, deochiul și pizma. Ca să vezi ! Puterea namolului și puterea lutului, ce mare e! Alungă toată oștirea diavolului!

Spune-mi, tot nu vă rușinați, tot nu vreți să înțelegeți odată pentru totdeauna că acestea sunt capcanele vicleanului, că încă de la naștere încearcă să-și vâre vicleșugurile?

Și daca noroiul poate alunga deochiul, de ce nu ti-l pui tu pe frunte? Doar esti barbat în toata firea si ai mai patit-o. Pe tine te pizmuiesc ceilalti mult mai multi decât pe copil. Si de ce nu te ungi peste tot cu namol? Daca pe frunte are atâta putere, de ce nu-ti ungi tot corpul? E de tot râsul.

E o comedie diavoleasca. Nu numai ca îi face de batjocura pe cei ce se lasa înselati, dar îi si duce în iad. Daca o faceau idolatrii,, închinatorii la idoli, nu ne-am fi mirat, dar s-o faca, o asemenea urâciune, cei ce se închina crucii si se împartasesc cu Sfintele Taine si citesc si discuta lucruri atât de înalte, chiar ca e de plâns.

Dumnezeu te-a cinstit cu mir duhovnicesc si tu îl spurci pe copil cu tina?

Dumnezeu ti-a dat toata cinstea si tu te necinstesti singur?

În loc sa-ti faci pe frunte semnul crucii, care te ocroteste si te face nebiruit, tu te lepezi de toate si te cobori pâna la prostia diavoleasca?

Chiar daca unii socotesc ca toate acestea sunt neînsemnate, sa afle ca sunt pricina de mari rele si necazuri si ca nici sfântul apostol Pavel nu a crezut potrivit sa treaca cu vederea lucrurile mici.

Spune-mi, cum îl dai pe copil în mâinile preotului? Cum ai pretentia sa fie însemnat cu semnul crucii pe frunte de mâna preotului când tu mai înainte l-ai mânjit cu tina?

Nu, nu faceti asta, fratilor! Înca de când se naste, sa aparati copilul cu armele duhovnicesti si sa-l învatati sa-si faca singur, cu mânuta lui, pe frunte semnul crucii si pâna va putea el singur, faceti-l voi.

(Omilia a XII-a la Epistola I catre Corinteni)

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *