Catehism

Postul şi sănătatea

Este sau nu un pericol postul pentru sănătate? Postul este mama sănătăţii, zice Sf. Ioan. Postul e folositor sănătăţii, spune Sf. Vasile cel Mare

Când e vorba de post, cei mai mulţi se tem să nu se îmbolnăvească. Aceasta este o teamă neîntemeiată, fiindcă şi medicina de azi a constatat că nu postul, ci îmbuibarea e pricina celor mai multe boli. Marea mulţime a bolilor de stomac, de intestine, de inimă şi chiar de cap vine mai ales din pricina îmbuibărilor şi a prea multelor cărnuri consumate.

Aţi băgat de seamă? Când un bolnav intră în spital, cel dintâi leac, pe care i-l dau de obicei doctorii, este postul. Şi omul bolnav e necăjit că suferă de foame din cauza prea puţinei şi slabei mâncări pe care o primeşte. El nu-şi dă seama că tocmai „dieta“, pe care acasă nu putea s-o ţină, îi aduce uşurare în trup.

Prin postul folosit cu înţelepciune, corpul se curăţă de grăsimi şi materiile străine ce s-au strâns în el şi care sunt cauzatoare de boală; de aceea, după un timp de postire, omul se simte mai uşor, mai liber, mai curat, mai puternic şi mai sănătos.

…Sunt apoi boli care nu se pot vindeca fără post. Am cunoscut cazuri de boli grele pe care doctorii nu le mai tratau, fiind fără nădejde de vindecare. Ei bine, postul, credinţa şi rugăciunea au făcut minuni. Trebuie numai înţelepciune şi multă răbdare.

Am spus toate acestea pentru fricoşii care cred că dacă timp de o zi, două n-au mâncat carne, e gata cu ei; slăbesc şi nu mai pot munci. Nu este însă tocmai aşa.

Ioan Marini, din vol. “Gânduri creştine” (vol. 1)

Lasă un răspuns