Poezie Traian Dorz

Te-am mințit Iisuse

Când faceam cu mâna Semnul
Cel de jertfa Ta sfințit,
O, de câte ori Iisuse,
Te-am mințit!

Când pe pragul Casei Tale
Cu smerenie-am păşit
O, de câte ori Iisuse
Te-am mințit!

Când a mele buze negre,
Al Tău nume l-a rostit
O, de câte ori Iisuse
Te -am mințit!

Te-am mințit atunci Iisuse
Cruce când făceam smerit
lar cu mâna celalaltă
am lovit!

Te-am mințit atunci Iisuse
Spre altar când am păşit,
Ți-am dus dar – şi rău la altul
I-am dorit.

Te-am mințit atunci Iisuse
Mila Ta când am cerşit,
Căci pe altul fără milă,
L-am lovit.

O, de câte ori în viață,
Când voiam să par smerit,
Uite aşa de ochii lumii,
Te-am mințit!

…Dar odată, când în față
Fără voie – Te-am privit,
Am văzut că știi Iisuse
C- am mințit…

Astăzi râul cald de lacrimi
Care-l vărs necontenit
Nu ştiu de-o spăla vreodată
Ce-am mințit…

TRAIAN DORZ

din „Isus Biruitorul” Anul II, nr. 51, 13dec. 1936

*   *   *

«Te-am minţit, Iisuse»…

Părintele Muntmarg de la Scorţeni, Bacău, luase iniţiativa unei încercări de aplanare a frământărilor de la Oaste. În veder­ea acestui scop dorit de toţi, l‑am aşteptat cu drag la Sibiu. Dar nu mult timp după sosire, ceva ne spunea, Duhul ne spunea că părintele a venit cu ceva gând ascuns în inimă. Iar când ne‑a vestit că ne-a adus o cântare nouă şi ne-a cântat poezia fr. Dorz: «Te-am minţit, Iisuse», pe mine m-a fulgerat îndată la inimă ceva care îmi spunea că această cântare are legătură cu misiunea celui care o cântase. Şi nu m-am înşelat. Părintele Muntmarg L-a minţit pe Domnul şi ne-a minţit pe noi, fiindcă:

  1. Toate semnele arată şi mărturisesc că păr. Muntmarg venise la Sibiu anume pregătit să facă ceea ce a făcut.
  2. La masa mitropoliei şi-a vândut curajul ce-l avea în articole pentru un blid de linte şi pentru frica şi teama caterisirii.
  3. Cu toate că sus, la masă, ne vânduse, n-a avut curajul să spună acest lucru nici Părintelui Iosif, nici fraţilor. N-a raportat nimic fraţilor despre ce a putut rezolva sus la mitropolie. Şi n-a avut curajul nici să ne spună de ce ne-a trădat.
  4. Iar culmea a făcut-o la despărţire, cum scriem mai pe larg în altă parte. Ne-a părăsit în plinul adunării, spunând în auzul tuturor că trebuie să plece la gară, să nu întârzie trenul. Şi a plâns la plecare şi ne-a îmbrăţişat. Dar, când colo, aflat-am că totul fusese neadevăr. În loc de gară, păr. plecase direct la «L. Satelor», unde a stat patru ceasuri, făcând comunicatul ce s-a publicat în «L. Satelor», prin care spune că se leapădă de Păr. Iosif şi de ceilalţi «răzvrătiţi». Venise la Sibiu cu cântarea «Te-am minţit, Iisuse» (trădase cauza Domnului) şi tot cu această cântare s-a întors acasă.

De încheiere, vom spune numai atât: în lucruri de credinţă nu se poate forţa conştiinţa nimănui. Părintelui Muntmarg îi stătea în voie să ne părăsească oricând. Dar aceasta trebuia să o facă în chip sincer, deschis şi cinstit. Căci altcum, se duce pe gârlă prestigiul preotului. Ce valoare mai poate avea, spre pildă, scri­sul preotului Muntmarg după sfatul din 12 sept. 1937?”

Istoria unei jertfe / Traian Dorz – Sibiu: Oastea Domnului, 2012, vol. II