Bucuria şi pregătirea Sărbătorilor noastre
Unul din cei mai mari Părinţi aghioriţi ai secolului trecut, Părintele Efrem Katunakiotul, învăţa în cuvintele sale că scopul vieţii duhovniceşti este venirea lui Hristos în inima noastră, desăvârşita Lui dragoste care vine prin împreună-lucrarea voinţei noastre, atunci când păzim cu strădanie toate poruncile lui Hristos.
Cu puţin timp în urmă, am sărbătorit Naşterea Domnului. Această Sărbătoare ne-a imprimat în suflete îndemnul de a face, din inimile noastre, sălaş pentru Pruncul Ceresc, căci Cel ce vine în lume nu are loc de găzduire (cf. Luca 2, 7) şi nici loc unde să-Şi plece capul (Luca 9, 58). Ne-am fi aşteptat ca pământul întreg să se bucure de Venirea lui Hristos în lume şi să-L primească cu drag. Dar nu a fost aşa. Nici atunci şi nici acum! Atunci, fiecare poartă Îi rămânea închisă. Dar, astăzi, oare nu-i la fel? Mai dureros este că, astăzi, cei care-L alungă şi nu-L primesc sunt tocmai cei care sunt botezaţi, în Numele Sf. Treimi, şi poartă numele de creştini.
Perioada premergătoare Sărbătorii Naşterii Domnului a fost o perioadă de pregătire, după măsura – duhovnicească sau neduhovnicească – a fiecăruia în parte. Spre exemplu, cei mai mulţi copii au aşteptat cu bucurie această sfântă Sărbătoare, pentru ca „Moş Crăciun” să le aducă daruri. Iar cei mai mulţi – tineri şi vârstnici – au aşteptat să scape mai repede de perioada Postului, ca să mănânce şi să bea fără de măsură. Şi, din păcate, cei mai puţini au aşteptat, cu bucurie duhovnicească, Naşterea Domnului Hristos. Să ne străduim să fim şi noi dintre aceştia, care caută bucuria în Naşterea lui Hristos, şi nu în mese, în daruri, în distracţie şi tovărăşii nelegiuite.
Dar nu numai Sărbătoarea Naşterii sau a Botezului Domnului, ci orice sărbătoare creştină trebuie trăită duhovniceşte. Prea mult am amestecat lucrurile cele fireşti, neduhovniceşti, în Sărbătorile noastre. Precum în Betleem, tot aşa şi astăzi, Domnul Iisus ne cere ospitalitate pentru a putea pătrunde în casa sufletească a fiecăruia dintre noi. Trist este faptul că uşile sunt închise cu lanţurile şi lacătele păcatelor şi pare că locuitorii Betleemului îşi au mulţi fraţi printre creştinii de azi care zac în nepăsare şi indiferenţă, fără a-I deschide uşa (Pr. Vasile Ouatu).
De aceea, momentele esenţiale din viaţa noastră sunt atunci când ne înrudim cu Hristos, când avem parte de Trupul şi Sângele Său, ceea ce face ca El să pătrundă în întregimea fiinţei noastre. Pe acestea suntem datori să le căutăm şi să le preţuim cel mai mult. Nu poţi să prăznuieşti un Praznic Împărătesc, fără a te împărtăşi de Preacuratele Taine (Părintele Efrem Vatopedinul).
Dincolo de darul cel primim, faptul că Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi (I Timotei 1, 15), bucuria Praznicelor Împărăteşti şi a tuturor Sărbătorilor noastre să ne fie roadă a pregătirii pentru Întâlnirea cu El în slava Sa Cerească. Amin.
Pr. Florin MIHOLCA
Abonează-te la „Iisus Biruitorul” online
Citește online toate numerele din ziarul „Iisus Biruitorul”, începând cu anul 2025.
Poți opta pentru a primi în continuare și varianta tipărită printr-un e-mail trimis la redacție. Te încurajăm să faci misiune cu foaia tipărită printre prietenii, cunoscuții, vecinii tăi și printre membri parohiei tale!
Acest săptămânal duhovnicesc al Oastei Domnului apare cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. A fost fondat de Preot Iosif Trifa în anul 1935.